ANSVAR: Karin Andersen og Andrea Sjøvoll mener justisminister Per-Willy Amundsen ikke tar ansvaret sitt på alvor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ANSVAR: Karin Andersen og Andrea Sjøvoll mener justisminister Per-Willy Amundsen ikke tar ansvaret sitt på alvor. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Voldtekt:

Justisministeren tar ikke ansvar

Etter fire år skulle man tro at Frp var klar for å ta noe ansvar for det politiske området de har styrt i hele perioden. Men nei, i Per-Willy Amundsens svarinnlegg til oss er det ingen vilje til å ta ansvar.

Meninger

I stedet for å svare på våre spørsmål om hva han skal gjøre trekker han blant annet frem en politireform som politiet selv ikke har tiltro til, og som først og fremst vil føre til en sentralisering og et politi lengre vekk fra vanlige folk.

Det justisministeren bør svare på er hvorfor alle politidistrikt under hans ledelse bryter egne tidsfrister i etterforskning av voldtektssaker. I Riksadvokatens rapport fra 2017 skårer alle politidistrikt lavt når det kommer til bruk av etterforskningsplaner – ment for å sikre nettopp fremdrift i etterforskningen.

Det er også fremdeles slik at ikke alle distrikt har tatt i bruk metodeverktøyene SARA og PATRIARK. Det er verktøy som skal sørge for at politiet klarer å vurdere risikoen for blant annet partnerdrap. Det ble ikke tatt i bruk når Pimsiri Songngam oppsøkte politistasjonen i Kirkenes for å få hjelp. Seinere ble hun drept. Det er et politisk ansvar å sikre at det er ressurser nok og at politiet bruker metodene som virker best.

Justisministeren vet at det ikke er noen politisk uenighet om arbeidet mot vold og overgrep, tvert i mot har SV prioritert mer penger til dette arbeidet i vårt alternative budsjett for 2017.

Det står ikke til troende når justisministeren viser til at de nå er i gang med arbeid på en ny handlingsplan mot voldtekt. Den forrige handlingsplanen gikk ut i 2014, og den nye har vært lovet i flere omganger. Forrige justisminister, Anders Anundsen (Frp), varslet for eksempel i september 2016 at planen ville komme «i løpet av høsten». At den nå, snart et år etterpå, varsles til neste vår, vitner ikke om at dette arbeidet har vært høyt prioritert.

Justisministeren må svare på om det er manglende ressurser eller manglende ledelse som er årsaken til at politiet på hans vakt ikke klarer å oppfylle sine egne tidsfrister. Uansett er det hans ansvar å rette det opp og be stortinget om nødvendige ressurser. Det har vi ikke sett at han har gjort.