DEBATT

Debatt: Barnefordeling

Justismord som brekkstang

Hva gjør en som vil bryte opp, vinne samlivsbruddet og omsorgen for barna? Hun utsetter eksen for et bitte lite justismord.

DEGRADERES: Europarådet har pekt på den sosiale degraderingen av fedre etter skilsmisse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB Scanpix
DEGRADERES: Europarådet har pekt på den sosiale degraderingen av fedre etter skilsmisse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Barneloven § 36, 2. ledd, sier at hvis foreldrene er uenige om hvor barnet skal bo når foreldrene ikke bor sammen, må retten avgjøre at barnet skal bo hos én av dem. I en barnefordelingssak vil det bli én seirende og én tapende part. Barnet vil bli boende fast hos én av dem, og få redusert kontakt med den andre. Det gjelder å framstå som best egnet omsorgsperson, og føre motparten i et dårlig lys.

I kampen om barna kan det synes som om at alle midler er lov, selv om de er i strid med Straffeloven, kap. 22.

Bruk av uriktige anmeldelser for posisjonering i samlivsbrudd er ikke uvanlig. Søk i Lovdata i 2016 viste at uriktige anmeldelser framsatt i forbindelse med samlivsbrudd, ikke straffeforfølges.

FORFATTER: Camilla Fossum Pettersen.
FORFATTER: Camilla Fossum Pettersen. Vis mer

Noen fedre (og mødre) har opplevd å få falske anmeldelser rettet imot seg i forbindelse med barnefordeling. Grove anmeldelser og anklager kan omfatte påstander om at de skal ha framsatt trusler, utøvet vold, begått voldtekt, incest og drapsforsøk. Alvorlige anklager må etterforskes. Det er forståelig. De som har opplevd partnervold, og barn som har vært utsatt for eller vitne til vold, må få beskyttelsen de trenger.

«Midlertidig» brudd i kontakt kan strekke ut i tid – noen ganger med besøksforbud i måneder og år. Anmeldelser som kan bevises uriktige henlegges. Bosted og samvær må vurderes på nytt. Mange foreldre opplever å få timesamvær med tilsyn. Det finnes fedre som mener de har fått rettskraftig dom etter strafferettsprosess basert på falske anmeldelser, og soner en straff. Barn i slike saker må undersøkes og avhøres på Barnehusene. 2606 barn ble avhørt i 2013, en økning på 63 prosent fra 2009. I 2016 ble nesten 6000 barn avhørt om påstander om vold og overgrep.

Når barnefordelingssaken behandles i retten, må retten vurdere hva som er «barnets beste». I en slik vurdering er det flere momenter. Momentet «status quo» – prinsippet om at barn bør følge den de er mest emosjonelt knyttet til og har bodd hos den siste tiden, er blant de mest tungtveiende momentene.

Status quo vil ofte være å følge den som har tilrøvet seg omsorgen. Forskning viser at barn med delt bosted og delt omsorg etter samlivsbrudd, i helhet har en rekke fordeler sammenliknet med barn som vokser opp med bare en omsorgsperson. Europarådet har gitt råd om at barn med foreldre som ikke bor sammen, bør ha delt bosted. Europarådet har pekt på den sosiale degraderingen av fedre etter skilsmisse. Danmark har innført tiltak der fedre som utsettes for falske anmeldelser får tilbakeført omsorg for barna.

Det kan synes som om at barn og fedres rettssikkerhet i samlivsbrudd er fraværende. Barnas mulighet til å få god omsorg fra begge foreldrene, avhenger av foreldrenes sosiale status. Foreldre med personlighetsforstyrrelser er overrepresentert i retten. Er barnets beste at konfliktdrivende foreldre sjikanerer ut den andre forelderen av barnets liv med dagens rettspraksis?

Statsministerens kontor fikk den 6. juli i år oversendt spørsmål om hvorfor falske anmeldelser mot fedre i samlivsbrudd ikke blir straffeforfulgt. Spørsmålene er ikke besvart.

Falske anmeldelser i barnefordeling er misbruk av ressurser i politi, domstol og sosiale stønader.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer