DEBATT

Debatt: Barnefordeling

Justismord som brekkstang

Hva gjør en som vil bryte opp, vinne samlivsbruddet og omsorgen for barna? Hun utsetter eksen for et bitte lite justismord.

DEGRADERES: Europarådet har pekt på den sosiale degraderingen av fedre etter skilsmisse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB Scanpix
DEGRADERES: Europarådet har pekt på den sosiale degraderingen av fedre etter skilsmisse, skriver artikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Barneloven § 36, 2. ledd, sier at hvis foreldrene er uenige om hvor barnet skal bo når foreldrene ikke bor sammen, må retten avgjøre at barnet skal bo hos én av dem. I en barnefordelingssak vil det bli én seirende og én tapende part. Barnet vil bli boende fast hos én av dem, og få redusert kontakt med den andre. Det gjelder å framstå som best egnet omsorgsperson, og føre motparten i et dårlig lys.

I kampen om barna kan det synes som om at alle midler er lov, selv om de er i strid med Straffeloven, kap. 22.

Bruk av uriktige anmeldelser for posisjonering i samlivsbrudd er ikke uvanlig. Søk i Lovdata i 2016 viste at uriktige anmeldelser framsatt i forbindelse med samlivsbrudd, ikke straffeforfølges.

Noen fedre (og mødre) har opplevd å få falske anmeldelser rettet imot seg i forbindelse med barnefordeling. Grove anmeldelser og anklager kan omfatte påstander om at de skal ha framsatt trusler, utøvet vold, begått voldtekt, incest og drapsforsøk. Alvorlige anklager må etterforskes. Det er forståelig. De som har opplevd partnervold, og barn som har vært utsatt for eller vitne til vold, må få beskyttelsen de trenger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer