DEBATT

Rettsskandaler

Justismordets rettsstatlige logikk

Skal det være opp til hver av dem som har sonet uriktige dommer, å selv rydde opp etter myndighetenes systemfeil?

STRAFFRIE: To nylige høyesterettsdommer skaper tvil om påtalemyndigheten og underordnede domstoler også i saker etter 2014, har tolket og anvendt flyktningkonvensjonen riktig når det gjelder handlinger flyktninger var nødt til å utføre for å kunne flykte – og som derfor var straffrie, skriver innsenderne. Foto fra Høyesterett: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
STRAFFRIE: To nylige høyesterettsdommer skaper tvil om påtalemyndigheten og underordnede domstoler også i saker etter 2014, har tolket og anvendt flyktningkonvensjonen riktig når det gjelder handlinger flyktninger var nødt til å utføre for å kunne flykte – og som derfor var straffrie, skriver innsenderne. Foto fra Høyesterett: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge har vært rammet av to ulike rettsskandaler siste halvår, der mennesker har blitt fengslet for handlinger som ikke var straffbare. I sentrum for begge skandalene står internasjonale forpliktelser som har blitt oversett eller feiltolket. Felles er det også at de som ble uriktig fengslet, tilhørte sårbare grupper i en utfordrende livssituasjon.

Der opphører likhetene. For mens den ene rettsskandalen har utløst full gjennomgang og gjenopptakelse av de uriktige domfellelsene, utløser den andre rettsskandalen ingen slik handlekraft fra Riksadvokaten eller andre myndigheter. Her kan en rekke uriktige domfellelser bli stående - uoppdaget og uoppgjort.

Høsten 2019 rystet NAV-saken politikerne, myndighetene og hele det juridiske etablissement. Riksadvokaten reagerte resolutt, og beordret politimestrene og statsadvokatene til å gjennomgå tidligere straffesaker med sikte på gjenopptakelse. Dette er slik det skal være. Har Riksadvokaten mistanke om systemiske justismord, utløser dette et særlig ansvar overfor offeret i hver sak, og overfor rettsstaten. Det som ikke skal kunne skje, har skjedd, og alt må gjøres for å reparere skadene og lære av feilene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer