LEDER

Ny justisminister:

Justissektoren trenger tre ting: Ryddighet, ro og langsiktighet

Dagbladet mener: Den nye justisministeren begynner statsrådskarrieren begravd i mistillit, pengemangel og strukturelle problemer.

Blåser på toppen: Jøran Kallmyr (FrP) ble fredag presentert som ny justisminister av statsminister Erna Solberg (H) på Slottsplassen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Blåser på toppen: Jøran Kallmyr (FrP) ble fredag presentert som ny justisminister av statsminister Erna Solberg (H) på Slottsplassen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

I går fikk Justisdepartementet sin femte sjef på seks år. Ut på slottsplassen spaserte moldenseren Jøran Kallmyr (Frp) i fotsporene til partifellene Anders Anundsen, Per-Willy Amundsen, Sylvi Listhaug, og Tor Mikkel Wara. Hvis vi regner med vikarene Per Sandberg og Jon Georg Dale, har den norske justispolitikken under Erna Solberg blitt ledet av sju forskjellige gjetere.

På mange vis har Kallmyr små sko å fylle. Med unntak av Tor Mikkel Wara, som skilte seg ut som en både grundig og sindig statsråd, har Kallmyrs forgjengere skapt uro i sektoren de har bestyrt. Den nye justisministeren arver store problemer i politiet, rettsvesenet og beredskapen.

Erna Solberg og Siv Jensen tar en sjanse når de setter en juniorpolitiker i en seniorstilling. Kallmyr har riktignok bred politisk erfaring, som byråd i Oslo og statssekretær i departementet han nå er sjef for, men er likevel uprøvd på dette nivået. Det er uproblematisk for en fersk kultur- eller landbruksminister, men justisministerposten er en annen liga.

Med unntak av Wara, har ingen av Kallmyrs forgjengere holdt nivået, til tross for at flere av dem kom fra langt tyngre posisjoner enn han selv gjør nå. Slik kan det ikke fortsette. Nå må ryddighet, ro og langsiktighet igjen ta plass i justisdepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer