Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Ny justisminister:

Justissektoren trenger tre ting: Ryddighet, ro og langsiktighet

Dagbladet mener: Den nye justisministeren begynner statsrådskarrieren begravd i mistillit, pengemangel og strukturelle problemer.

Blåser på toppen: Jøran Kallmyr (FrP) ble fredag presentert som ny justisminister av statsminister Erna Solberg (H) på Slottsplassen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Blåser på toppen: Jøran Kallmyr (FrP) ble fredag presentert som ny justisminister av statsminister Erna Solberg (H) på Slottsplassen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går fikk Justisdepartementet sin femte sjef på seks år. Ut på slottsplassen spaserte moldenseren Jøran Kallmyr (Frp) i fotsporene til partifellene Anders Anundsen, Per-Willy Amundsen, Sylvi Listhaug, og Tor Mikkel Wara. Hvis vi regner med vikarene Per Sandberg og Jon Georg Dale, har den norske justispolitikken under Erna Solberg blitt ledet av sju forskjellige gjetere.

På mange vis har Kallmyr små sko å fylle. Med unntak av Tor Mikkel Wara, som skilte seg ut som en både grundig og sindig statsråd, har Kallmyrs forgjengere skapt uro i sektoren de har bestyrt. Den nye justisministeren arver store problemer i politiet, rettsvesenet og beredskapen.

Erna Solberg og Siv Jensen tar en sjanse når de setter en juniorpolitiker i en seniorstilling. Kallmyr har riktignok bred politisk erfaring, som byråd i Oslo og statssekretær i departementet han nå er sjef for, men er likevel uprøvd på dette nivået. Det er uproblematisk for en fersk kultur- eller landbruksminister, men justisministerposten er en annen liga.

Med unntak av Wara, har ingen av Kallmyrs forgjengere holdt nivået, til tross for at flere av dem kom fra langt tyngre posisjoner enn han selv gjør nå. Slik kan det ikke fortsette. Nå må ryddighet, ro og langsiktighet igjen ta plass i justisdepartementet.

Selv om Kallmyr trolig resonnerer godt blant Frp's kjernevelgere, lar ikke uroen i justissektoren seg løse av slagord og symbolpolitikk. Virkeligheten Kallmyr møter er den samme Wara var i dypt begravet i før han måtte gå av: Strukturelle og økonomiske problemer med politireformen, og store tillitsproblemer fra de mange som skal reformeres.

Sju av ti politifolk mener at landets beredskap er dårligere enn før reformen ble iverksatt. Bare to av ti mener reformen gir mening overhodet. I dagens avis kan du lese at responstida er dårligere, om etterforskermangel, økt saksbehandlingstid og flere kapasitetshenleggelser.

Selv om justisministerposten er en symbolsk viktig posisjon for lov- og orden-partiet Frp, spørs det hvor mye tid Kallmyr får til å profilere seg.

Den nye statsråden har ingen tid å miste i arbeidet med indre anliggender, store som små.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!