Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

K-rådet: - Folk må tåle sykkelspøken

Syklister forteller om daglig angrep, men Kringkastingsrådet mener de må tåle at deres situasjon spøkes om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under en «Nitimen»-sending i forrige uke tullet Pål Thoresen med hvordan folk kan rydde veisyklistene av banen ved å bruke bildøra.

Uttalelsene har den siste uka fått lytterne til å se rødt.

Mange protester NRK har fått mer enn 20 klagebrev om uttalelsene. Og torsdag ble klagene behandlet av Kringkastingsrådet.

- Disse sykkelklagene har fått betydelig oppmerksomhet, så vi starter rett og slett med dem, sier leder for Kringkastingsrådet, Per Edgar Kokkvold i starten av dagens møte.

Både Syklistenes landsforening og Norges sykkelforbund er blant dem som har klaget på radioinnslaget, og en av begrunnelsene er at utspillet «kan virke latterlig for mange, men for syklistene er dette blodig alvor».

En av klagerne hevder at spøken er et uttrykk for et ekstremt hat mot syklistene. Klageren forteller at syklister daglig blir angrepet, og kommer med eksempler som at syklister har blitt spylt ned med salmiakk og har blitt utsatt for tegnestift-angrep.

Må tåles Likevel mener rådet at «Nitimen»-spøken er langt innenfor det NRK-lytterne må tolerere. Men det ble også poengtert at flere syklister blir drept i trafikken hvert år, og at oppmerksomheten rundt sykkelspøken viser at tematikken er noe NRK bør dekke journalistisk, og at man må sikre ansvarliggjøring av myndighetene.

- Men denne spøken må faktisk lytterne tåle. Ingen kan tolke dette som annet av en spøk, mener Kokkvold.

- Dette er ikke en sak for Kringkastingsrådet. I denne saken må klagerne må rette henvendelsen til Pressens Faglige Utvalg, ellers er temaet godt reportasjestoff, avslutter Kokkvold.

Norges mest forhatte menneske «Nitimen»-programleder Pål Thoresen fortalte Dagbladet i forrige uke at han er overrasket over alle reaksjonene på hans spøk.

- At jeg skulle bli Norges mest forhatte menneske i løpet av ei uke hadde jeg aldri drømt om, men det tåler jeg. Jeg kommer til å fortsette å tulle med folk uansett om de kjører bil, båt eller sykkel. Vi er morsomme, og driver med humor. Skjønner du ikke spøken, så sorry, men det var bare ment som nettopp det. En spøk, sier radioprogramleder Pål Thoresen til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart