Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Ka fan e galt med å være sex-symbol?

- Ingenting, mener Trude Mette Johansen (31). Snart debuterer hun med eget show på Smuget i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Sønnen min på ti mente jeg burde kalle showet «Trude Mette møter Gud». Hvorfor vet jeg ikke, sier stand-up-komiker Trude Mette Johansen.

I stedet ble tittelen «Ka fan e galt med å være sexsymbol?».

Klassekampen


- Jeg har jobbet fire år i Klassekampen, så jeg trengte å avreagere. Det ble nok feminisme. Jeg tror folk trenger sexsymboler. Dessuten vil folk skjønne ironien når de ser meg, jeg er jo ikke akkurat noe sexsymbol.

Men sexsymboler blir det, mest mannlige sådanne. I tillegg til størrelser, bryster, kviser, kriser og fotball. Og selv om finnmarksjenta har bodd 12 år i Oslo, har hun valgt en finnmarksramme rundt showet.

- Det blir frodig nordnorsk humor, og både nye og gamle myter om finnmarkingen. For en finnmarking er det like stort å komme til Oslo som for en nordmann å reise til Amerika. Her får vi oppleve både Stortinget og blind vold.

Trude Mette Johansen er en av svært få kvinnelige stand-up-komikere her hjemme.

- Jeg tror mye av årsaken til det er at humor som uttrykksform tradisjonelt har vært forbeholdt menn. Folk er ikke vant til å se en kvinne stå alene på scenen og være morsom. Samtidig har vi kanskje vegret oss litt selv for å ta akkurat den rollen. Det er enklere å være søt og tander. Jeg tror publikum vil merke at jeg er kvinne, vi ser gjerne ting fra et litt annet ståsted. Dessuten skal jeg snakke om det menn er aller mest redd for, nemlig størrelser, ler Trude Mette.

Protest

Hun entret stand-up scenen for første gang i 1995, da som en protest mot den mannlige dominansen i bransjen. Siden den gang har hun reist land og strand rundt, og har høstet gode kritikker for sine show. De fleste tekstene til «Ka fan e galt med å være sexsymbol» har Trude Mette skrevet selv, med bidrag fra tegneren Karine Haaland. Instruktør er Kåre Nybakk, kjent fra forestillingen «De er herved imitert».

- For meg er Smuget løvens hule, og jeg er forberedt på at når jeg stikker hodet fram, kan jeg risikere å få det kappet av. Men jeg gir meg ikke av den grunn, sier Trude Mette Johansen.

KVINNELIG STAND-UP: Som første kvinne debuterer Trude Mette Johansen med eget sexy stand-up show på Smuget.