Ka farsken! E det ingen som skriv?

Over 80 prosent av forfatterne er bosatt mindre enn ti mil fra Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no:) I disse dager foreligger vårlistene fra de tradisjonsrike forlagene Gyldendal og Aschehoug. Vårlisten er en oversikt over samtlige bøker forlagene gir ut før sommeren.

Forlagshusene ligger få meter fra hverandre midt i Oslo sentrum, og gir til sammen ut over 100 nye titler skrevet av norske forfattere.

Ikke én av forfatterne bor nord for Trondheim. Samtidig er over 80 prosent av dem bosatt innenfor en radius på ti små mil fra hovedstaden.

Krisemøte 

- Forlagene bør ha et krisemøte når de ser disse tallene. De må gå i seg selv og spørre seg hvorfor det er slik. En snever forfatterkrets er problematisk på mange måter, og til sist er det uheldig for forlagene selv, tror professor Henning Howlid Wærp ved universitetet i Tromsø.

Han håper et av de store forlagene åpner en avdeling i Tromsø i løpet av de ti neste årene.

Howlid Wærp er lærer på forfatterlinja ved universitetet, og har sett 20 av sine elver debutere på norske forlag. Han er overrasket over at ingen av dem er å finne på Gyldendal eller Aschehoug denne våren.

- Jeg tror etterhvert Tromsø oppleves som et sted hvor det er mulig å være forfatter.  Målet vårt må være å sende manus ut fra landsdelen, ikke forfattere, sier professoren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer