Kabel-TV og undergang

Lite minneverdige langnoveller fra politisk korrekt Renberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Les dagens bokanmeldelserBOK: Det er mye vestlandsmoralisme i den produktive musikeren og forfatteren Tore Renberg. Han er av dem som bruker litteraturen til å ta opp samtidsproblemer; alkohol, homoseksualitet med mer.Nå utgir han to såkalte kort-romaner i et bind. Eller snarere langnoveller, der begge har en klar moral med et tydelig poeng der det sentreres rundt ett tema.

    Som vanlig hos Renberg legger han handlingen til tenåringer i en Stavanger-forstad mot slutten av forrige århundre. En fellesnevner for de to fortellingene er åttitallet som mistet sin uskyld når statskanalen fikk konkurranse.

    Mye nostalgi

    Det vil si, i den første av fortellingene kommer Sky Channel som en velsignelse. «Farmor har kabel-tv» handler om trettenåringer som oppsøker den enes farmor, fordi hun har kabel-tv. Et i utgangspunktet egoistisk motiv, som likevel blir til velsignelse både for den gamle ensomme damen som har så dårlig kontakt med familien og de to gutta som på moderne vis mangler en varm tilstedeværelse hjemme.

    Det er mye nostalgi hos Renberg, som her opererer med lange lister over åttitallspop. Det er óg mye sødme i fortellingen, med et tema som minner litt om den sentimentale sangen: «Jeg fins jo her hver dag». Men jeg må innrømme at jeg får spader når en forfatter bruker uttrykk som «Else Marie kjenner på en gammel følelse». Eller uttrykk som «det kan han relatere seg til». Det blir vel pedagogisk for min litterære smak. Det hjelper ikke akkurat at Renberg bruker et bevisst barnlig språk, som i passasjer minner om «Karsten og Petra»-bøkenes overtydelige naivisme: «Så blir de stående å se på hverandre./ Det er veldig mange år mellom dem./ Det er det eneste det er mellom dem.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer