Kadaré rådet UCK

PARIS (Dagbladet): Det etterlyste, ekte intellektuelle engasjementet i Kosovo-konflikten eksisterer, og kan få uante konsekvenser. Det fikk den albanske forfatteren Ismaol Kadaré, som lever i eksil i Paris, erfare. Under Rambouillet-forhandlingene underskrev UCK først etter å ha rådført seg med ham.

  • UCK var da i tvil om det var riktig å underskrive et dokument som virket som en trussel mot Kosovos uavhengighet som UCK har på sitt program. Ved midnatt ble Kadaré oppsøkt av UCKs forhandlingsleder, Hashim Thaci. De diskuterte til langt på natt. Kadaré oppfordret Thaci til å undertegne, som det beste middelet for å underminere Serbias dårlige vilje.

- Jeg tilstår at det faktum at UCK søkte råd hos en forfatter, i siste instans, etter alle generalene og ministrene med rungende titler, før de tok sin beslutning, gjorde at jeg bestemte meg for å ha tillit til bevegelsen, sier Kadaré, i samtaler med Denis Fernandez-Récatala i boka «Barbarenes tid» som denne uka kom ut i Frankrike. Kadaré hevder nå at UCK ikke har noe å gjøre med brutalitet, terrorisme, marxisme eller islamisme, slik det er blitt sagt. Han tror det meste kommer fra serbisk propaganda.

  • At Ismaol Kadaré har vært engasjert i konflikten, er ikke så enestående; han er Albanias fremste forfatter, dikter og journalist. Men han lever i eksil: Han flyttet til Paris i 1990. Han hatet særlig det totalitære kommunistregimet til Enver Hoxha, selv om Hoxha var død da Kadaré dro fra Albania. Fra sitt eksil i Paris har han skrevet lange artikler i Le Monde om krigen, han har deltatt i demonstrasjoner, kort sagt vært så engasjert som man etterlyste hos intellektuelle i andre land, især Norge.
  • Kosovo bør settes under internasjonalt formynderskap, mener Kadaré. Han er ikke villig til å tilgi med det første. Enhver gjenforening krever årtier med anger. Milosevic har tapt Kosovo for alltid, sier Kadaré. Han tror det ville være bedre om folket velter Milosevic, som er en tyrann. Forfatteren av «Tre gravsanger for Kosovo» synes ikke det er umulig med et stort Albania, en dag i framtida. I mellomtida vil han fortsette sitt forfatterskap og sitt engasjement fra Paris, der han også har fransk statsborgerskap.

- Det finnes ingen politisk forfatter, bare en forfatter, sier Kadaré.