Kvinnedagen 8. mars

Kadra Yusuf: - Hvorfor er kvinner mest opptatt av klær, hus og interiør?

Samfunnsdebattant og skribent Kadra Yusuf tar et oppgjør med norske kvinners «hyggeregime». 

VIL HA KVINNER PÅ BANEN: Kadra Yusuf mener norske kvinner må komme seg på banen i den norske samfunnsdebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
VIL HA KVINNER PÅ BANEN: Kadra Yusuf mener norske kvinner må komme seg på banen i den norske samfunnsdebatten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): - Det jeg lurer på er hvorfor yrkesaktive kvinner primært er mest opptatt av klær, hus og interiør. Jeg har ingen fasit på det. Jeg får det ikke til å henge på greip, sier samfunnsdebattant Kadra Yusuf til Dagbladet.

I innlegget «Damer og demokrati» i Dagsavisen fredag tar hun et oppgjør med det hun kaller norske, moderne kvinners «hyggeregime», som hun mener er mer utbredt blant kvinner enn blant menn. Yusuf viser til rosablogger, foreldreblogger og interiørblogger, som stort sett drives av kvinner.

- En stor andel av bloggerne virker som de kun blogger om det koslige og nære, sier Yusuf.

Yusuf henviser også til en rapport fra «Forskning og utvikling», som viser at kvinner har lavere interesse for nyhetsbildet enn menn. Ifølge rapporten, som er utført på oppdrag fra regjeringens mediemangfoldsutvalg, er andelen unge kvinner som er nyhetsunnvikere på 21 prosent, mens andelen er 11 prosent hos unge menn.

Pupper, interiør og trening

- Hvorfor har ikke høyt utdannelsesnivå blant kvinner ført til økt interesse for nyheter og samfunnet generelt? Jeg er veldig nysgjerrig på det selv, på hvorfor det er sånn, sier Yusuf.

blogglisten.no, som viser en oversikt over Norges mest populære blogger, troner Anna Rasmussen, mest kjent som «Mamma til Michelle» på toppen, etterfulgt av «Trines Matblogg» og Caroline Berg Eriksen, tidligere kjent som «Fotballfrue». På fjerde plass ligger Sophie Elise Isachsen, som den siste tiden har fått stor oppmerksomhet for sin deltagelse i samfunnsdebatten.

- Det blir veldig mye pupper, lår, mat, interiør og trening, hvis man ser bort fra Sophie Elise, som deltar i samfunnsdebatten og har en viktig stemme, sier Yusuf.

Ifølge Yusuf fører fokuset på det nære og personlige til at norske kvinner kan «kose seg ut av viktige arenaer». Til Dagbladet forteller hun at hun selv har erfart at man i større forsamlinger fort får kommentaren «kan vi ikke snakke om noe hyggelig», hvis man snakker om mer alvorlige temaer.

- En bekymringsmelding

Ifølge Yusuf er innlegget i Dagsavisen ment som en bekymringsmelding.

- Det er ikke sikkert at vi alltid kommer til å ha likestillingssamfunnet vi har i dag. det gjenstår fortsatt mange kamper. Derfor er det så viktig å følge med og ikke kose seg vekk. Hva skjer da når kvinnene er lullet inn i en «kosebonanza»? Hvis man ikke følger med og vet mindre får man ikke engasjert seg i at samfunnet skal være et bra samfunn for kvinner, sier hun.

Dessertgenerasjonen kan, ifølge Yusuf, leve det livet man ønsker, men:

- Det handler om at vi ikke skal ta kvinnekampen for gitt. Dette er en daglig kamp, Kvinner må bidra til samfunnet slik at det kan være et godt sted for våre døtre. Det står ikke mange nok kvinner i kø for å gjøre den jobben. Faren med navlefeminismen er at den ikke påvirker politiske forhold, sier hun.

Koster mer for kvinner

Yusuf forteller at hun har fått masse tilbakemeldinger på innlegget de siste dagene. Mange av dem handler om at menn er for høyrøstet og at det koster mer for kvinner å delta i den offentlige debatten.

- Det er et interessant spørsmål. Det jeg vet er at det å delta i den offentlige debatten kan være ubehagelig. Vi kommer ikke til å få tak på kjønnsbetinget hets, men hvis ikke kvinner deltar så overlates det offentlige rommet til bøllene. Vi må være flere og gjøre noe med det, sier Yusuf.

Ifølge Yusuf er kvinner heller ikke særlig flinke til å delta i politiske diskusjoner på Facebook.

- Kvinner er nok litt sånn at når de først skal si noe så skal de vite alt og være 100 prosent sikre. Det er nok ikke sikkert at menn som kaster seg inn i samfunnsdebatten vet mer. Jeg vil at flere jenter skal gi litt mer faen, sier Yusuf.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer