Kaffe avec

Humoristisk, kvikk og underholdende bok om kaffens mangslungne verden. Brunt gull. Mørk medisin. Tenkernes melk. Islamsk vin. Kjært barn har mange navn, og alle nevnes i denne boka om verdens nest mest utbredte drikk - ifølge legendene oppdaget av gjetere i Afrika, formidlet via karavaneruter, for å ende for eksempel i en kopp på Kaffistova.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tom Stalsberg og Rita Endestads kaffebok er tenkt blott til lyst - sånn fungerer den også, de to står godt til hverandre. Endestad illustrerer med nostalgiske reklameklipp og humorisitisk overskudd, den som fremdeles er i dårlig humør etter illustrasjonene hennes er i veldig dårlig humør. Stalsberg skriver uten pretensjoner om dypdykk i nytelsesmiddelets historie, men mer i kaffebarens kvikke stil. Her får du kaffe-dråper fra Hemingway, Hamsun, Dylan, Bukowski og Taube. Her får du vite når verdens første kaffehus ble åpnet. Her refereres kaffediskusjoner, kaffeforbud og kaffepåbud - i Tyrkia var det å bli nektet kaffe av sin mann en gang skilsmissegrunn. Her lærer du å bestille kaffe på mange språk, og her får du adresser til kjente kaffebarer og kafeer, f.eks. Caffe Greco i Venezia. (Sigrid Undset satt der.) Her kan du pugge forskjellen på Cappuccino og Café au lait før du går på kafe med C.

Nytelse

Men for all del ingen jålebok dette. Skrevet og tegnet med skjevt smil til jåleriet rundt drikken som i Europa startet som hoffets prestisjedrikk. Fremdeles brukes kaffe som en måte å eksponere seg selv på - det er forskjell på å ta en espresso og en kaffidoktor. (For ikke å si hva men snakker om over en espresso - og en kaffidoktor eller tre.) Her er kaffe i porselen og kaffe på termos, kaffe i salong og kaffe på tur, kaffe avec og kaffe som bakrusdödare.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer