Kaffegutt

Tim Wendelboe (23) er Norges første kaffekjendis.

TIM LAGER VERDENS nest beste kaffe. Han ble nummer to i VM i baristakunst i fjor. På søndag har han tenkt å bli best.

Derfor står han bak baren hos Stockfleth\'s ved Tinghuset i Oslo. Om kvelden, alene med et stearinlys og en stor porsjon kaffe og tålmodighet. Øver og øver. Han blir visst ikke lei.

- Nei. Jeg blir ikke lei kaffe. Ikke når man får tilsendt prøver som dette, sier han og kikker ned i kaffekoppen sin. Hvor det er rester av noe som ser ut som vanlig kaffe.

- Jeg har aldri sett maken til håndverk fra bonden. Dessuten er dette med kaffe som å drikke en god flaske vin. Du blir jo aldri lei av dht? Bortsett fra dagen etter kanskje...

- Er du en kaffesnobb?

- Neei... Det er jo ikke noe galt med Evergood. Jeg liker det bare ikke.

- Og hvis du er på besøk hjemme hos noen, og de spør om du vil ha kaffe?

- Da sier jeg som regel nei takk. Og sier det er fordi jeg har drukket så mye kaffe i løpet av dagen. Med mindre jeg har tatt med meg en pakke selv da. Det gjør jeg ofte.

Tim ble norgesmester for andre gang den 16. mars.

- Men det var ikke enkelt, jeg fikk tøff konkurranse - fra mine egne ansatte.

TIM HAR DET MED Å himle med øynene om du ber om lettmelk i latte\'n. Men han hevder nå at det er lite som er fy-fy på kaffebar.

- Men førstegangsbesøkende bestiller ofte rare ting med mye søl i. Det er bedre å velge noe av det vi har skrevet på tavla bak baren - det er jo en grunn til at vi har valgt ut akkurat de tingene.

- Hva oppnår du hvis du vinner på søndag?

- Heder og ære? Og muligheter til å påvirke min egen hverdag, kanskje jobbtilbud og kurs? Leverandørene er opptatt av dette med norgesmester. Jeg har for eksempel holdt foredrag i India.

- Var det god kaffe der?

- Der drikker de svart kaffe. Kokt, bitter og jævlig. Og for å dempe at den er så vond, heller de oppi en kilo sukker. Og kokt melk. Så det blir en slags latte - bortsett fra at den smaker jævlig.

DENNE UKA har Tim gitt ut en bok om kaffemanien. Den heter «Bønner i by\'n» og er skrevet sammen med Dag Evjenth. Ifølge Tim er det en typisk kaffebarbok. En bok til å lese på kaffebar, altså. Tim er med andre ord ganske hekta på kaffe.

Men han har ikke alltid vært sånn. Egentlig var han bare ute etter en jobb.

- Det var helt tilfeldig, jeg så en lapp på et vindu. Jeg drakk ikke kaffe engang.

Tim Wendelboe jobber på Stockfleth\'s kaffebarer i Oslo.

<B>PERFEKT KAFFE: - Det er en kaffe som får meg til å tenke på den i hvert fall en time etterpå. Og smile, sier Tim Wendelboe - Norges håp i VM i Baristakunst.