Kagge droppet Muhammed-biografi

Nå har boka fått nytt forlag.

FORNØYD: Dreyers Forlag skal etter planen utgi Halvor Tjønns Muhammed-biografi.
FORNØYD: Dreyers Forlag skal etter planen utgi Halvor Tjønns Muhammed-biografi.Vis mer

Kagge Forlag hadde tegnet kontrakt om at Muhammed-biografien skulle utgis i 2009, men valgte å droppe boka. Nå har forfatter og Aftenposten-journalist Halvor Tjønn, signert kontrakt med Dreyers Forlag, som etter planen skal utgi boka i februar neste år.

-  Jeg er veldig glad for at de gjør dette. Det hadde vært forholdsvis fatalt dersom det ikke var mulig å få utgitt en kildebasert bok om religionsstifteren Muhammed i Norge, sier Tjønn til Dagbladet.

Han ble kontakter av flere forlag etter at det ble kjent at Kagge likevel ikke ville utgi boka. Biografien tar utgangspunkt i de eldste kildene til profetens liv.

Den er en utlegning av hva de opprinnelige arabiske historikerne sa om Muhammed. Jeg håper at den vil vekke interesse blant både muslimer og ikke muslimer. Tanken min var å legge grunnlaget for en mer informert debatt, sier Tjønn.

-  Saklig og nøktern
-  Hvilken begrunnelse fikk du fra Kagge da de valgte å droppe boka?

-  Det må Kagge Forlag svare for. De hadde boka i halvannet år, så de hadde nok oppdaget det før hvis det var kvaliteten på boka som var for dårlig.

Edvard Thorup i Dreyers Forlag mener biografien er en «saklig, nøktern og interessant» framstilling av hvordan samtida så på profeten.

-  Det er utgitt flere biografier om profeten, men det er ingen av dem har gått tilbake til kildene, tolket og gjenfortalt dem på denne måten. Det er en unik bokutgivelse, sier Thorup.

-  Merkelig beslutning
-  Hva tenker du om at Kagge forlag ikke ville utgi boka?

-  Jeg synes at det var en noe merkelig beslutning. Det er en stor og grundig bok, og de fant vel kanskje at den ikke passet inn i deres portefølje.

-  Er dette en kontroversiell utgivelse?

-  Jeg tror at boka er for nøktern og saklig til å gi mat til dem som er mest kritiske til islam. Jeg ser ikke på den som kontroversiell eller spekulativ. Det er en bok som gir et nytt perspektiv på hvordan islam ble til, sier Thorup.

Forlagssjef i Kagge, Anne Gaathaug, ønsker ikke å gå i detaljer på hvorfor forlaget Ikke ville utgi Muhammed-biografien.

-  Det var et internt anliggende, sier Gaathaug.