Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kagge i dragens klør

Erling Kagge skulle gjerne vært «Brent av dragen»-saken foruten. Inntil namsrettens kjennelseforeligger, tier han. Nesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvordan jeg har opplevd de siste dagene? Som veldig innholdsrike. Saken har vært tidkrevende, interessant og ikke noe videre hyggelig, sier Erling Kagge.

Med sitt Kagge Forlag har 38-åringen de siste åra utfordret laugshygga i norsk forlagsbransje. Til akkompagnement av gnissende tenner og knirkende fastpris har «rebellen» hatt suksess på utsiden av bransjeavtalen, men nå risikerer han å gå på en smell med Hugo Lauritz Jenssen/Ingeborg Moræus Hanssens «Brent av dragen».

Namsretten kan komme til å kreve boka inndradd, i tillegg har den virvlet opp menneskelige tragedier. Kan egentlig en forlegger komme opp i en stort verre situasjon?

- Gir aldri opp

- Saken er ille, og jeg skulle veldig gjerne vært den foruten, sier Kagge.

Med rød skjorte og offwhite jeans med flenge under kneet, ser den 38-årige advokaten og forlagssjefen ut som en Harald Grieg på dannet karneval. Men han levner ingen tvil om alvoret.

- Saken har to sider, en juridisk og en menneskelig. Den menneskelige er veldig ubehagelig, men var ikke til å unngå. Den juridiske er svært interessant og svært viktig. Jeg har vært opptatt av ytringsfrihet siden før jeg lærte selve ordet. Så befinner jeg meg plutselig i en konflikt mellom to menneskerettigheter jeg setter veldig høyt, ytringsfrihet og personvern. Klart dette ikke bare er gøyalt, men det er der jeg befinner meg akkurat nå. Og jeg gir aldri opp.

- Da du kom inn i forlagsbransjen, mumlet noen «spekkhogger». Har du fått føle skadefryden nå?

- Spekkhoggeren er havets vakreste dyr, meget intelligent og menneskets beste venn, så den tar jeg gjerne. Hva folk i forlagsbransjen mener om denne saken, vet jeg ikke. Jeg har ikke spurt. Hvis noen godter seg, så gjerne for meg. Schopenhauer beskrev skadefryden som en av de tre store drivkreftene i mennesket, og hadde åpenbart rett.

Polfarer

- Du har slitt deg fram til Nordpolen og Sydpolen. Har du savnet polarnettenes stillhet og ensomhet de siste dagene?

- Ikke spesielt. Jeg er ikke en sånn som savner så mye. Men jeg synes stadig det er veldig berikende å gå lange turer, enten alene eller sammen med flere. På mange måter lever og tenker jeg nok som en polfarer ennå, og det gjorde jeg før polturene også.

- Hvordan?

- Uten å trekke det for langt: Ved til en viss grad å leve uavhengig av tid og ha fokus på det som er viktig. Ved at materielle goder ikke er så viktige.

- Kvalitetsbøker

- Du kunne ha meldt deg inn i Forleggerforeningen, godtatt bransjeavtalen og glidd pent inn i lauget? Hvorfor stilte du deg på siden og begynte å selge bøker på Rimi?

- Jeg var ikke den første som solgte bøker på super'n, men den første som solgte kvalitetsbøker på super'n. Jeg har ikke noe behov for å være opposisjonell bare for å være opposisjonell, men jeg så en annen måte å gjøre tingene på. Etter litt usikkerhet og leppeslenging i bokbransjen til å begynne med, føler jeg ingen form for konflikt med bransjen i dag.

- Udemokratisk

- Kagge Forlag står fortsatt utenfor Forleggerforeningen?

- Ja. Konsekvensene er at bøkene våre ikke får være med på Mammutsalget, og at jeg ikke blir invitert på en del arrangementer. Siden jeg aldri har vært glad i foreningsliv, er det greit. Dessuten er Forleggerforeningen udemokratisk, og for meg og mine idealer er det uaktuelt å melde seg inn i en forening som ikke er demokratisk.

- Hvordan udemokratisk?

- Man stemmer i henhold til omsetning. Det er som om USA skulle ha stemt i FN i henhold til brutto nasjonalprodukt. Forleggerforeningens kamp for demokrati og ytringsfrihet i andre land er fortjenstfull, men som så ofte ellers er det mye å gjøre hjemme, også. Dette er ingen kampsak for meg, det er sånn de vil ha det. Men at pengene skal rå der også, synes jeg er spesielt.

80000 i bonus

- Hva med pengene i Kagge Forlag?

- Forfatterne tjener iallfall ikke mindre enn hos andre forlag. Jeg synes det er rettferdig at forfattere som selger 10000- 20000 bøker skal tjene vesentlig mer på de siste solgte bøkene enn på de første.

- Hvorfor?

- Fordi forlaget tjener så mye bedre når opplagene blir store. Royalty utgjør uansett en ganske liten del av et forlags totale kostnader, og det burde forfatterne ha interessert seg litt mer for.

- Har Kagge Forlag eget lønnssystem?

- Ja, fastlønn pluss bonus. I fjor fikk hver enkelt rundt 80000 i bonus. Selv tok jeg ut årslønn på 295000. Vi - eierne - har ikke tatt ut aksjeutbytte, men satset på å bygge opp egenkapital og god likviditet. Det har vi klart, vi behøver ikke låne penger for å trykke bøker, og vi har hatt råd til å ta med hele kontoret på tur for å feire de gode resultatene. New York i 00, Dublin i år og Berlin i januar. Det skal være gøy å drive forlag.

INNHOLDSRIK TID: Skulle gjerne vært foruten «Brent av dragen»-saken.Foto: BÅRD EK
Hele Norges coronakart