Kagge rik på bok

Erling Kagge er gutten med gullbuksene i norsk bokbransje.

I går lanserte Erling Kagge og forlagets forfattere sin høstliste. I alt har Kagge 51 titler i årets katalog. Da den tidligere polfareren startet opp i 1996, hadde han tre. Og for de som tok turen innom Kagge Forlag i Oslo i går, blir det lettere å forstå at Erling Kagge ikke er som andre forlagssjefer: Kontoret er knøttlite og trangt, og møblene ser ut som om de kommer rett fra Frelsesarmeens bruktutsalg - noe de også gjør.

Historien om Erling Kagge som forlegger er et eventyr som handler om fortjeneste: Siste regnskap forteller at forlaget satt igjen med 26 kroner for hver hundrelapp i omsetning i fjor. Gigantkonsernet Gyldendal satt til sammenlikning igjen med skarve to kroner. Med sine seks ansatte omsatte Kagge forlag for 30 millioner kroner i fjor, og etter at alle skatter var betalt var det fortsatt nesten seks millioner igjen i kassa.

- Det er mange kjendiser blant forfatterne dine, Kagge?

- Kjendiser i seg selv er ikke nok. Bøkene må først og fremst være gode. Hvis du går gjennom katalogen vår, vil du se at det ikke bare er kjendiser, sier Kagge.

Han innrømmer likevel at det hjelper å gi ut bøker av og med profilerte TV-fjes som Toppen Bech og «Gutta på tur».

- Er forlaget ditt bokbransjens svar på en tabloidavis?

- Det er jeg helt uenig i. Vårt mål er å gi ut de beste bøkene. En bok som ikke er god nok har ikke en sjanse uansett.

Kagge trives som forlegger.

- Det er til tider en ganske tøff jobb dette, men det er mer slitsomt å være polfarer.