Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kagge trues med rettssak

Advokat Arne Os har gitt forlegger Erling Kagge frist til klokka 12 i dag for å trekke boka «Brent av dragen», en samtale med Ingeborg Moræus Hanssen, tilbake fra markedet. Advokaten oppfatter boka som grovt injurierende og krever også en beklagelse fra Kagge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Brent av dragen» er skrevet av journalist Hugo Lauritz Jenssen og handler om Oslos kinodirektør Ingeborg Moræus Hanssens liv og tanker etter at hennes mann Kjell Hanssen ble invalidisert i en trafikkulykke i 1994.

Advokat Os representerer den kvinnelige bilføreren som var involvert i ulykken. Han mener kvinnen blir framstilt på en uakseptabel måte i boka, selv om hun ikke identifiseres med navn.

- Hele boka baserer seg på en uriktig faktabeskrivelse, nemlig at min klient skal ha forvoldt Hanssens skade, at hun er straffet for dette forholdet og at hun stakk av fra åstedet. Moræus Hanssens raseri og hevntanker spinner rundt dette feilaktige utgangspunkt, sier Os.

«Uforståelig»

Det bilføreren ble straffet for, var en skiltovertredelse - hun kjørte feil i en rundkjøring da hun kolliderte med Hanssen - men Oslo forhørsrett skriver i dommen at «retten finner at det ikke foreligger årsakssammenheng mellom den erkjente forseelse mot skiltreglene etc. og den skade syklisten ble påført».

- Min klient bekrives som hensynsløs og kriminell, og Moræus Hanssen ønsker henne et evig liv i helvete. Det er uforståelig at et menneske med Moræus Hanssens posisjon i det offentlige kan vise en så manglende dømmekraft som hun gjør i denne boka. At hun kan la hevntanken få så stor plass i sitt liv, i ei tid når verden roper på alt annet enn hevn, sier Os.

Blir identifisert

Hvis Erling Kagge ikke etterkommer kravet om å trekke boka tilbake, vil advokaten be namsretten tvinge ham til det. Men kommer saken til retten, oppstår den paradoksale situasjon at bilføreren blir identifisert, noe hun har motsatt seg sterkt siden ulykken.

- Det er mange i hennes kretser som vet at det er henne det dreier seg om. Det er bedre for henne at de får vite sannheten enn at de tror hun er en kriminell. Hun har intet å skjule eller skamme seg over, hun var bare så uheldig å være innblandet i en tragisk trafikkulykke.

Staff tar saken

Erling Kagge har satt sin advokat Tor Erling Staff på saken og vil ikke uttale seg om den før han har fått høre hans vurdering.

- Jeg kan bare bekrefte at vi tar dette alvorlig, men det er alltid to sider av en sak. Advokat Os har bedt meg om et møte, men jeg registrerer nå at han har valgt å prosedere saken gjennom media, sier Kagge.

Tor Erling Staff vil ikke svare på om det er aktuelt å trekke boka tilbake, men avslører at partene ikke er blitt enige.

- Advokat Os skal få et svar om hva vi vil gjøre, men den tilbakemeldingen skal han få først. Jeg vil ikke kommentere denne saken utover å si at det er betydelig uenighet mellom partene på ulike felter, sier Staff.

Men advokat Os sparer ikke på kruttet:

- Det er helt ubegripelig at en journalist som Hugo Lauritz Jenssen ukritisk bruker et feilaktig faktum som utgangspunkt for ei bok. Den er et personangrep på et uskyldig menneske og hennes familie.

  • Ingeborg Moræus Hanssen var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.
ANKLAGET: Ingeborg Moræus Hanssen
Hele Norges coronakart