STILLHET: Ikke siden Kings of Convenience debuterte med albumet "Quiet is the new loud" i 2001 har noen i Norge argumentert sterkere for en mer stillferdig verden enn Erling Kagge med boka "Stillhet i støyens tid". Foto: NTB/Scanpix
STILLHET: Ikke siden Kings of Convenience debuterte med albumet "Quiet is the new loud" i 2001 har noen i Norge argumentert sterkere for en mer stillferdig verden enn Erling Kagge med boka "Stillhet i støyens tid". Foto: NTB/ScanpixVis mer

Kagges jakt på stillheten er en superhit på bokmessa i Frankfurt

Alle vil kjøpe den nye boka hans om "Stillhet i støyens tid".

Kommentar

«Er stillhet den nye olja?» spurte kollega Tom Stalsberg i en På kornet-petit forleden, apropos Erling Kagges nye bok, «Stillhet i støyens tid - gleden ved å stenge verden ute». I Frankfurt har interessen for boka eksplodert. Utenlandske agenter er elleville av begeistring. Boka er solgt til framstående forlag i 12 land og forhandlinger pågår med ytterligere sju. Den er utgitt i 3000 eksemplarer, og nå er trykkeriene allerede i gang med 3000 til. Boka treffer åpenbart en nerve. Eller skal vi si at den gir svaret på en viss nervøsitet i samtida.

Ikke mange mennesker i verden kan skrive følgende: «Antarktis er det stilleste stedet jeg har vært. Jeg gikk alene til Sydpolen, og i det monotone utstrakte landskapet var det ingen menneskeskapte lyder ut over dem jeg lagde selv. Alene på isen, langt inne i det store, hvite intet, kunne jeg både høre og føle den stillheten.» Kagge er en av de få som har gått på ekspedisjoner som dette og så å si lyttet til «the sound of silence», som Simon & Garfunkel uttrykte det i en gang i steinalderen.

Som forlegger har Kagge merket seg at bøker om strikking, ølbrygging og vedstabling har hatt bred appell. Han trekker følgende slutning: «Det virker som om vi alle, eller iallfall veldig mange, ønsker å vende tilbake til noe som er opprinnelig og autentisk - og finne ro. Oppleve et lite og stille alternativ til maset. Det er noe langsomt og varig ved slike sysler, noe meditativt.» Det handler om å finne noe å konsentrere oppmerksomheten om, et vern mot den massive, ytre støy som oppleves i vår tid. Er det noe nytt i denne jakten på det man kunne kalle en zenbuddhistisk tilnærming til verden?

I den korte boka stiller han tre spørsmål: Hva er stillhet? Hvor er den? Hvorfor er den viktigere enn noen gang? Deretter gir han 33 mulige svar ut fra sin erfaring med verden gjennom et liv der han ofte har gitt seg selv ytre utfordringer, som å gå til Sydpolen og Nordpolen, vandre til fots gjennom New Yorks undergrunns- og kloakksystemer eller seile på verdenshavene. Stillheten kan være en realitet, et reelt fravær av lyder. Eller den kan være noe du etablerer i ditt såkalt stille sinn.

Kort sagt: «Stillheten handler om å gjenoppdage gledene ved å ta en pause,» som det lyder i Kagges bok. Hvordan tar man et avbrekk i en samtid som forlanger at vi alle til enhver tid er tilgjengelige. Som ustanselig byr på muligheter for underholdning og adspredelse, fordi vi bokstavelig talt har dem i lomma, på mobiltelefonen. Kagge kaller dette «idioti» og oppfordrer til aktivt å finne stillheten i det som kalles hverdagen. I enkle situasjoner. «Det handler om å beherske stillhet for stillhet,» skriver han kryptisk, etter et besøk i Japan. Stillhet er den nye støyen.

Kagge setter ord på noe mange tenker . «Hvorfor så stille, lille Persille?» skrev Inger Hagerup. Ole Paus gir svaret: «Stillheten har strenger. Den fyller alle drømmene med sang.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.