Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kagges sensasjonelle Karin Boye-funn

Da polfarer Erling Kagge gjorde en reise til Sverige for å drikke whisky med en 93 år gammel mann, oppdaget han 18 ukjente bilder etter dikteren Karin Boye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En kjent norsk forfatter har sagt til meg at funnet av akvarellene er en sensasjon i Norden. Da får jeg bare tro ham, sier forleggeren Erling Kagge.

I september blir Familievennen det første norske forlaget som gir ut Karin Boyes «Samlede dikt», og boka blir rikt illustrert med hennes egne øvelser med pensel og papir.

Karin Boye endte sitt liv i skogen ved Alingsås i Sverige i 1941 etter seks diktsamlinger, tre novellesamlinger, to prosautgivelser og en rekke år med angst og farlige depresjoner. Dikteren gikk også i psykoanalyse.

Whisky og maling

- Hvordan kom du over bildene?

- Jeg skulle på TV-opptak i Kiruna, men stoppet hos Karin Boyes bror, Ulf (93) i Lindingö. Han eier rettighetene til hennes arbeider. Klokka var 16 da jeg kom, og det første han spurte om var «Dricker ni whisky?». Jeg tenkte at her må jeg bare la det stå til. Ulf gikk på kjøkkenet og hentet en hel flaske whisky og en flaske Ramlösa. «Det är bra ni dricker whisky. Jag dricker Ramlösa,» smiler Erling Kagge.

Etter en tid spør Kagge om det ikke finnes flere fotografier eller andre illustrasjoner han kan bruke i «Samlede dikt», og da finner Ulf fram akvarellene.

- De er ikke vist før?

- Ifølge hennes bror er de ikke det. Karin Boye-selskapet har brukt ett eller to til å lage en plakat, men de har aldri vært vist på denne måten før, svarer en fornøyd Erling Kagge.

- Gyldendal-direktør Geir Mork har sagt at du «driver butikk og ikke forlag»?

- Ja, men han kan ikke kjenne historien til sitt eget forlag særlig godt. Harald Grieg tenkte også penger og markedsføring og siterte Carlyles «Børs og katedral».

Vil Karin Boye selge på Rimi?
- Den boka skal ut i bokklubb og i bokhandelen. Flere og flere av utgivelsene våre går den veien, og nå er vi seks mindre forlag som har gått sammen om å ansette en selger som utelukkende jobber mot de tradisjonelle bokhandlerne.

Overraskelse

- I utkastet til ny bransjeavtale kan jo alle forlag selge bøker på Rimi?

- I prinsippet ja, men jeg tror ikke super'n vil virke for så mange av utgivelsene til de store forlagene. Mange kommer nok til å få seg en negativ overraskelse der, sier Kagge.

Familievennen har 25 titler på sin høstliste. Arne Berggrens oversettelse av Douglas Adams' «The Hitchhiker's Guide to the Galaxy» er blant dem, i tillegg til en rekke barnebøker, gavebøker og antologier. Karin Boyes samlede dikt kommer i september.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!