Kagges sensasjonelle Karin Boye-funn

Da polfarer Erling Kagge gjorde en reise til Sverige for å drikke whisky med en 93 år gammel mann, oppdaget han 18 ukjente bilder etter dikteren Karin Boye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- En kjent norsk forfatter har sagt til meg at funnet av akvarellene er en sensasjon i Norden. Da får jeg bare tro ham, sier forleggeren Erling Kagge.

I september blir Familievennen det første norske forlaget som gir ut Karin Boyes «Samlede dikt», og boka blir rikt illustrert med hennes egne øvelser med pensel og papir.

Karin Boye endte sitt liv i skogen ved Alingsås i Sverige i 1941 etter seks diktsamlinger, tre novellesamlinger, to prosautgivelser og en rekke år med angst og farlige depresjoner. Dikteren gikk også i psykoanalyse.

Whisky og maling

- Hvordan kom du over bildene?

- Jeg skulle på TV-opptak i Kiruna, men stoppet hos Karin Boyes bror, Ulf (93) i Lindingö. Han eier rettighetene til hennes arbeider. Klokka var 16 da jeg kom, og det første han spurte om var «Dricker ni whisky?». Jeg tenkte at her må jeg bare la det stå til. Ulf gikk på kjøkkenet og hentet en hel flaske whisky og en flaske Ramlösa. «Det är bra ni dricker whisky. Jag dricker Ramlösa,» smiler Erling Kagge.

Etter en tid spør Kagge om det ikke finnes flere fotografier eller andre illustrasjoner han kan bruke i «Samlede dikt», og da finner Ulf fram akvarellene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer