Kaizerlig kontroll

Kaizers Orchestra er som en nyttårsrakett - et fyrverkeri som eksploderer i et sprudlende fargespekter mot nattehimmelen.

KONSERT: STAVANGER (Dagbladet): Bryne-bandet er ute med sitt tredje album. «Maestro» er en naturlig oppfølger, der bandet videreformidler utemmet kabaretrock. Slektskapet til Tom Waits er like sterkt som alltid, uten at det overskygger Kaizers\' egen identitet.

Av norske band med egenart er Kaizers blant de fremste.

«Vi har sanger nok til å ta livet av dokker,» sa vokalist Janove Ottesen etter at forestillingen var godt i gang. Med tre album, «Ompa til du dør», «Evig pint» og nå «Maestro», er hitparaden sikret, og det var akkurat det vi fikk i går. Folken og Stavanger er bandets hjemmebane, og publikum var som forhekset.

Janove og Co. var som fyrbøtere i helvete, sørget for hele tida å kaste køl på bålet.

Det var ingen nølende start, «KGB» og «Delikatessen» sørget for et hardt møte mellom sal og scene. Hundrevis av konserter har gitt bandet erfaring og selvtillit.

Råskårent og brutalt til tross, Kaizers er mer fasettert enn tidligere. Balladene er softere og støyen mer kontrollert. Låta «Dieter Meyers Institusjon» er eksperimentelt kabaretinferno satt i system - presis, velsmurt og selvgående som tysk bilmotor.

Forskjellen på Kaizers før og nå er nyansene:

Kaizers har beveget seg bort fra rølp, skramling og sjarmerende kaos, og ikler den samme musikken distinkt og velregissert støy\'n\'kaos-lyd.

Kaizerlig kontroll

Det er en farbar vei, bare ikke bandet blir mer velfrisert enn de var i går. For det er ikke vellyd og disiplin vi forbinder med Kaizers, men deilig råskap ute av vater og delvis kontroll.

At Kaizers utforsker detaljer, byr på feinschmecker-lyd og gir en mer presis og velspilt konsert enn jeg kan huske at bandet noensinne har gjort, tyder på at gutta ikke lenger en musikalske lærlinger. Her er det kontroll i alle ledd.

Men villskapen og det sultne blikket som bare rovdyr og primalrockere kan framvise, mangler - selv når Janove kaster klærne på overkroppen.

Derfor må Kaizers passe seg for ikke å bli for tilfredse. Velstand, suksess og bedre hyrer kan vise seg å være en farlig felle.

Geoff Berner var et meget kledelig valg som oppvarmer. Den kanadiske artisten er en singer-songwriter med trekkspill som instrument, og låt som et enmanns-Kaizers Orchestra.