Kaizerne av Danmark

ROSKILDE (Dagbladet.no): Ompa fra Jæren har allerede erobret Norge. Nå vil Kaizers Orchestra legge Danmark for sine føtter.

Med oljefat (sponset fra Statoil), gassmasker, helsetrøyer og en haug med konserter krydret med sterke anmeldelser har Kaizers Orchester solgt over 80 000 skiver. I kveld spilte de for fulle mugger i et fullsatt gult telt her på Roskilde. Noen timer før konserten holdt de pressekonferanse for et samlet norsk pressekorps. Nå skal Roskilde og Danmark kaizerlig tas.

- Det ser mye lysere ut i Danmark enn det gjorde hjemme i august i fjor. Vi er allerede A-lista på dansk radio før vi har gjort noenting her, sier vokalist Jan Ove Ottesen.

Ny plate neste år

Han og Geir Zahl står for mesteparten av de vindskeive Tom Waitz-inspirerte låtene til Kaizers. Nylig gav de ut singelen «Mann mot Mann»: «... en burlesk sang om et horehusbesøk. Ingen bakgate er trygg når Kaizers rykker inn. Det går så brusteinene fyker og glassene klirrer», skrev Dagbladets Fredrik Wandrup. Men noen ny plate kommer ikke med det første.

- Det blir fort august neste år før vi er klare med ny plate, sier Ottesen.

Se opp, Quart

Kveldens konsert her på Roskilde var en kairzerlig opptreden. De dæljet på oljefat og svingte opp med sin klassiske omparock, og Ottesen måtte ivrige fans om å roe ned. Det lover godt foran Quart-festivalen neste uke, der jærens store sønner varmer opp for David Bowie. Men med Quart kontra Roskilde?

- Vi tar én kamp om gangen. For oss er Roskilde og Quart like stort.

<B>OMPA..</B> ..te' dokk døøørrr.. Vokalist Jan Ove Ottesen møtte menigheten.
<B>SPONSET: </B>Statoil har skjønt at Jæren-bandet er god reklame. Og sponset kveldens oljefat.
<B>TETT OPPMØTE: </B>Det gule teltet var stappa fullt da kaizerne inntok scenen i Roskilde fredag kveld.