Kaizerne av Roskilde

ROSKILDE (Dagbladet): Fansen elsker Kaizers, og Kaizers elsker fansen. Slikt blir det overveldende konserter av.

For det ble en stor norsk partykveld ved den gule scenen da de norske ompafavorittene rullet ut oljefatene sine for å begå et foreløpig karrierehøydepunkt. Det var 16. og 17. mai og cupmesterskap til Bryne på en og samme tid.

Hengivent publikum

Kaizers Orchestra ble møtt med en hengivenhet fra et, etter allsangen å dømme, nesten helnorsk Roskilde-publikum. Trolig er det bare fansen til svenskene Kent og Bob Hund som kan matche Kaizers-hæren i Skandinavia. Hvert tønneslag, hvert plagg som gutta tok av seg, hver «1, 2, 3, 4» som Jan Ove Ottesen talte opp, ble møtt med umiddelbar, øredøvende respons. Og hver eneste dechiffrerbare punchline-ord framkalte jærske vræl i et overfylt telt.

Selvtillit

Dette ble først og fremst en stor kveld fordi Kaizers-fansen løfter bandet opp og fram, og fordi de vet å gi tilbake med samme hengivenhet.

Musikalsk var dette Kaizers opp mot sitt beste. De er et originalt, men ikke genialt band. Viktigere er det at Kaizers, selv etter 150 konserter på et år, spiller med en glød og dedikasjon som om de var et totalt ukjent band på desperat jakt etter å bli oppdaget. Og de har en selvtillit som om de fyller stadion på stadion over hele verden på daglig basis.Det kommer godt med når bandet skal prøve å selge sitt sigøynerske rockeverksted til Sverige og Danmark. Det er umulig å si hvor mange dansker det eventuelt var på konserten i går kveld, og om noen av dem i det hele tatt skjønte noe som helst av «Ompa til du dør», «Dr. Mowinckel», «Død manns tango» eller «Resistansen». Men så lenge den norske fansen åpenbart er villig til å danse ompa helt til de dør, vil Kaizers sikkert takle å begynne fra start igjen.

Sven Ove Bakke

OLJEEKSPORT: Kaizers Orchestra med vokalist Jan Ove Ottesen gir ut suksesalbumet «Ompa til du dør» i Danmark i august. På Roskilde i går kveld var det tydelig norsk publikumsovertall.