Kaizers - et nytt oljeeventyr

De var bare noen bønder fra Jæren som slo på oljefat. Ett og et halvt år seinere er Kaizers Orchestra Norges mest etterspurte rockband. Janove Ottesen og Geir Zahl prøver å forklare hvorfor.

 • Les anmeldelsen av «Evig pint» her!

  Mens førsteopplaget på «Ompa til du dør» var på 3000 (den har nå solgt 90000), er førsteopplaget av andrealbumet «Evig pint» på 55000.

  - Dette har vært den kuleste måten å bli store på. Og den ærligste. Vi har ikke brukt ei krone på å markedsføre oss sjøl, vi har bare spilt og spilt. Vi har ikke lurt noen, sier Janove Ottesen fornøyd. Han og bandkollega Geir Zahl sitter i bibliotekbaren på Bristol Hotel i Oslo og gjør et forsøk på å beskrive Kaizers Orchestras kometkarriere i norsk rock.

  Imellom de to kaizerne sitter en svartkledd og godslig fyr og filmer med videokamera.

  - Jeg prøver å dokumentere det meste som skjer. Det kan bli gøy å ha i ettertid, sier Remo Rehder.

  Det var hans bittelille plateselskap Broiler Farm som ga ut Kaizers debutalbum «Ompa til du dør» for halvannet år siden. Siden den gangen har Kaizers-karrieren rullet som et oljefat i nedoverbakke.

  Her rekapitulerer Ottesen og Zahl merkedagene i Kaizers-historien:

  28. august 2001:


  Som første norske avis anmelder Dagbladet «Ompa til du dør». Terningkast fem er dommen fra Håkon Moslet, som skriver at Kaizers er «et herlig originalt og bråkete rockband som laget for fest, moro og et stort publikum» . Anmeldelsen rundes av med dommen «årets mest eksentriske og karaktersterke debutplate».

  Det tar ikke lang tid før førsteopplaget er revet vekk.

  Janove: - Planen var å trykke 1500 cd-er, men vi kranglet oss fram til at Remo skulle trykke opp 3000. Det ble utsolgt på et par uker. Plata var rett og slett utsolgt i 14 dager mens vi ventet på å få trykt opp flere.

  Geir: - Vi hadde spilt musikk lenge, og var ikke så opptatt av hva folk syntes om oss. Men vi fant oss selv med innspillingen av «Ompa til du dør».

  30. januar 2002:


  Kaizers Orchestra blir invitert av Morten Abel til å være oppvarmingsband på hans triumfferd gjennom norske storstuer.

  I løpet av «I'll Come Back And Love You Forever»-turneen, som har offisiell åpning i Stavanger denne kvelden, spiller Kaizers foran cirka 40000 mennesker.

  Før turneen startet, hadde «Ompa» solgt 25000 plater. Etter turneen tok salget helt av.

  Janove: - Vi lærte jævlig mye på den turneen. Vi nådde ut til et massivt publikum som viste at de likte oss. Det er jo et kompliment til folk at de tok slik imot oss. Vi er et kantete undergrunnsskrangleband.

  1. mars 2002:


  Kaizers Orchestra får Spellemannspris i rockklassen for «Ompa til du dør». De spiller også under utdelingen - deres tredje konsert i Spektrum denne vinteren - og får hjelp på scenen av et norsk allstar-lag med DumDum-Prepple i spissen for oljefatbankerne.

  Geir: - Det er gøy å tenke på i ettertid at demoen vi først sendte rundt til plateselskapene var utrolig dårlig. Vi forstår godt at vi ikke ble signert av noen selskaper.

  Janove: - Vi liker tanken på å være Norges største undergrunnsband. At det vi står for er et egetskapt produkt.

  28. juni 2002:


  Det er norsk folkefest foran den gule scenen på Roskildefestivalen. Kaizers Orchestra blir løftet fram av et sensasjonelt hengivent publikum på rundt 10000 personer. Konserten blir begynnelsen på bandets parallelle karriereframganger i Danmark. De turnerer i Danmark i august, og på den andre danmarksturneen i november selger de ut Københavns svar på Rockefeller, Vega.

  Janove: - Danmark i fjor høst ble en slags finale for oss. Vi tok ferie etter den første turneen, så spilte vi inn «Evig pint» og så dro vi tilbake igjen.

  3. februar 2003:


  Andrealbumet «Evig pint» kommer ut.

  Janove: - Det er det samme som sist, bare bedre. Vi er blitt flinkere og et par år eldre.

  Geir: - Fansen vår vil ikke at vi skal forandre oss.

  Janove: - Hvis vi gir ut fem-seks plater, vil vi få anledning til å gjøre andre ting. Sånn som Beck og Radiohead.

KAIZERS BOKHYLLE OG KAFFEKOPP: Janove Ottesen (t.v.) og Geir Zahl i Kaizers Orchestra har blitt to år eldre og flinkere, mener de selv. På mandag kommer bandets etterlengtede oppfølger til «Ompa til du dør», «Evig pint».
FOLKEFEST: Kaizers Orchestra fikk det store løftet under Roskildefestivalen i fjor sommer.