Kaizers og Tom Waits

Kaiers Orchestra slutter seg til et fornemt musikalsk selskap med sin Tom Waits-inspirasjon.

Mens Tom Waits med sine to nyeste CD-er, «Blood Money» og «Alice» (ANTI/MNW), ligger høyt oppe på norske salgslister, vil du lete forgjeves etter ham blant de radiospilte platene på hit40. En CD kan faktisk bli en salgssuksess uten å bli radiospilt og uten å bli lansert sammen med lyttervennlige singleutgivelser.

  • Tom Waits har et stort publikum i Norge, utvilsomt også blant en del musikere. I kveld og i morgen kveld spiller Kaizers Orchestra på Rockefeller i Oslo, og man skal ikke ha lyttet til mange strofene fra den vitale og forfriskende suksessplata «Ompa til du dør» (Broiler Farm) før man gjenkjenner elementer fra Waits' musikalske univers.
Det gjelder både den raffinerte og hardt-hendte rytmebruken, den skeive råskapen i kompet, de tilbakelente glødende gitarsoloene og den upolerte vokalen. Også Waits opererer med et fargerikt persongalleri, og han har brukt klassiske danserytmer omtrent slik Kaizers bruker «ompa», i låter som «Tango Till They're Sore» og «Cemetery Polka». Den forsonende «Mr. Kaizer, hans Constanse og meg» har noe av den samme myke tonen som «In The Neighbourhood».

  • Kaizers bruker sin Waits-inspirasjon sammen med andre musikalske impulser til å skape et gnistrende originalt, norsk rockuttrykk, og all ære til dem for det.
De er i godt selskap når de er inspirert av den forunderlige Waits. Det kan være verdt å låne øre til noen av dem som har framført Waits' låter på to sterke hyllestplater til den amerikanske sangeren, «Step Right Up - The Songs of Tom Waits» fra 1995 og «New Coat of Paint - Songs of Tom Waits» fra 2000 (begge Manifesto/VME). Den første som lagde cover av en Waits-sang, var hans venn Tom Buckley, den tidlig avdøde kulthelten. Han spilte inn «Martha» i 1973. Ellers figurerer artister som Tindersticks, 10000 Maniacs, Violent Femmes, Lydia Lunch, Screamin' Jay Hawkins, Alex Chilton og den sterke låtskriveren Dave Alvin, som sier det slik: «Jeg var 18 år og jobbet på et lager i Whittier, jeg hørte Tom Waits på radioen og det inspirerte meg til å begynne å skrive sanger selv.»

  • Waits er også tolket på norsk av Sven Henriksen («Rød pust», 1995), på svensk av Bad Liver & Hans Brustna Hjärtan («14 Sånger», 1993) og ikke minst på fjorårets strålende «Wicked Grin» (Virgin) med bluesmusikeren John Hammond, mannen som i sin tid koblet Bob Dylan med The Band i New York.
En av de mange forfattere som er dypt inspirert av Waits, er Lars Saabye Christensen, som også har gjendiktet enkelte tekster. Kanskje ligger det an til en «Waits på norsk»? Og til norske radiostasjoner: Spill Tom Waits, for pokker.

KAIZERS ORCHESTRA: Ikke det eneste bandet som har latt seg inspirere av Tom Waits.