Kaizers Orchestra har laget dokumentar om seg selv

- Vi hadde brukt opp en del vennetjenester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Om du noen gang har lurt på hvordan det er å være i studio med et band, kan Kaizers Orchestra nå gi deg svaret på det.

De har laget sin egen «flua-på-veggen»-dokumentar fra innspillingen av låten «Die Polizei» som er med på albumet de slipper senere i måneden.

«Langsomt og dvelende»
Den 25 minutter lange dokumentaren i svart/hvitt fokuserer på den langsomme prosessen det å spille inn en låt er. Den gir en følelse av hvordan det er å være i studio, og hvordan det terpes på detaljer.

- Det går litt langsomt og dvelende, og det er ikke slik det blir framstilt på MTV, sier gitarist Geir Zahl til Dagbladet.no.

- Man må ha litt hvilepuls for å komme gjennom dokumentaren, og det er litt av poenget også. Det er en ekstrem «flua-på-veggen»-følelse. Det hele er veldig ekte. Bandet er jo vant til å ha meg der, og kameraet er så lite, så folk er seg selv.

Spesiell låt
Låten «Die Polizei» ble det naturlige hovedfokuset for dokumentaren fordi hele bandet måtte omarrangeres da låten skulle spilles inn. Zahl var den eneste hvis arbeidsoppgaver var klare, og han var derfor «arbeidsledig» med tid til å filme.

- Hvert år 22. desember samles vi en gjeng kompiser fra Bryne. Da lager jeg og Janove en sang, og et år laget vi denne sangen. Så den er spesiell for oss, og har også vært en «live anthem» vi har spilt i mange år.

Synger på engelsk
Bandet har sverget på å aldri synge på engelsk, men på «Die Polizei» har det sneket seg inn noen engelske setninger.

- Vi synger på en veldig drøy aksent, sier Zahl.

- Det som blir sagt på engelsk er et sitat fra en film som heter «Blue in the face». Jim Jarmush er med i en scene hvor han tar sin siste røyk. Han lurer på hvorfor nazistene alltid røyker med sigaretten mellom langefingeren og ringefingeren med stive fingrer. Så sier han med tysk aksent: «we know where you live, we know everything about you». Det er en morsom scene, og der har vi tatt sangen fra.

Måtte lage dokumentaren selv
Idéen til dokumentaren kom da bandet gjerne ville vise hva som foregikk i studio slik at fansen skulle få et innblikk i hvordan det er.

- Vi laget den selv fordi ingen var interessert i å gjøre det for oss, sier Zahl.

- «Lydverket» hadde gjort så mye på oss før. Vi er i en budsjettløs bransje, og har brukt opp en del vennetjenester, så det ble en «DIY»-løsning på det. Jeg tenkte også det kunne være greit å lære seg det selv. Vi kjøpte et knøttlite HD-kamera, og filmet alt selv.

Og dermed står Zahl bak hele produksjonen, fra filming til redigering.

- Jeg har gjort alt selv bortsett fra å rendre det, sier Zahl.

- Jeg lærte å redigere fra tutorials på Youtube, og bruker bare to av verktøyene på paletten i programmet. Så resultatet er skikkelig ufrivillig dogme.

Dokumentaren skal legges ut på Youtube, og du kan se et klipp fra filmen ovenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer