Kaizers på litteraturfestival?

Og Ari Behn leser utdrag fra sin nye roman på Litteraturuka i Stavanger.

STAVANGER (Dagbladet): - Han pleier å si nei til sånne «bokbad»-type arrangementer. Han kommer hit fordi teksten står i sentrum. Det har jeg sans for, sier cafè-innehaver Terje Vallestad til Dagbladet.no.

Behn skal lese fra boka si, «Entusiasme og raseri» på Cafè Sting fredag 3. november.

- De gjestene Fredrik Skavland ikke har på fredagskvelden, har vi, sa Vallestad da han presenterte årets program i dag.

Litteraturuka på Cafè Sting i Stavanger er fortsatt en «Hvem er hvem» i norsk litteratur. Ari Behn, Tore Renberg, Anne Holt, Erlend Loe, Tove Nilsen, Kjartan Fløgstad, Herbjørg Wassmo, Ingvar Ambjørnsen, Lars Saabye Christensen og mange andre skal lese sine bøker høyt for publikum i begge cafeens etasjer ved månedsskiftet.

I alt 38 forfattere presentere sine verker «live». 11 av dem opptrer for første gang på Litteraturuka og fem er litterære debutanter.

- Et stunt

Blant de mer populærlitterære verkene det skal leses fra, er Jan Zahls nye bok om Kaizers Orchestra.

- Jeg snakket med vokalisten i bandet her om dagen, og jeg tror de planlegger et stunt. Han ville ikke si hva det var, men det kan komme en overraskelse, sier Vallestad.

FRA ROSKILDE TIL LITTERATUR: Janove Ottesen og Kaizers stiller kanskje på litteraturfestival i Stavanger. Her spiller de på Roskilde. Foto: EIRIK HELLAND URKE
FRA ROSKILDE TIL LITTERATUR: Janove Ottesen og Kaizers stiller kanskje på litteraturfestival i Stavanger. Her spiller de på Roskilde. Foto: EIRIK HELLAND URKE Vis mer

Flere av forfatterne vil lese blodferske bøker, som såvidt er ute i butikkhyllene. Det gjelder blant andre Erlend Loe, Erik Fosnes Hansen og Herbjørg Wassmo. Sistnevnte kommer med en roman titulert «Et glass melk, takk». Erlend Loe kommer med helt ny bok, kalt «Organisten». Det er en sakprosabok med teorier om Shakespeares liv og skrifter.

Tore Renberg blir den første lokale forfatteren som leser ei bok i sin helhet på Sting. Tidligere har han framført den ene halvparten av dobbeltromanen «Farmor har kabel-tv» og «Videogutten» i Oslo.

Kjærlighetsroman

Litteraturuka på Sting presenterer sjelden sitt program uten morsomme anekdoter. For eksempel den om Levi Henriksen, som ved et tidligere festivalbesøk gikk av flyet på Flesland. Han hadde ikke fått med seg at flyet bare gjorde et mellomstopp på vei fra Trondheim til Stavanger. I år har Henriksen igjen takket ja til Litteraturuka.

- Vi håper han går av på riktig flyplass denne gang, humrer medarrangør Steinar Sivertsen.

Ellers skal Anne Holt lese fra sin nye politiske thriller. Ingvar Ambjørnsen kommer med en novellesamling, og skal lese en tidligere upublisert novelle. Mandagskvelden er Tove Nilsen ett av trekkplastrene, med sin nye kjærlighetsromanen «Sommer 2005».

Poesi

Nytt av året er en amatørpoesikonkurranse med deltakere fra hele Rogaland. En jury har plukket ut ti vinnere som blir publisert i et eget hefte. 20 andre får dessuten lese diktene sine, slik at det blir opplesning av 30 ulike dikt til sammen.

- Blant annet Dagbladet har skrevet om poesiens død. Det var litt av grunnen til at vi dro i gang dette, sier Vallestad.

VERT:</B> Terje Vallestad er vert for litteraturfestivalen på Sting i Stavanger.