Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kaizers tar kontroll

Kaizers Orchestra omper seg fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kaizers Orchestra er bandet som gir norskspråklig rock et godt rykte igjen. Mot mange odds er også gruppas debutalbum i ferd med å bli en betydelig kommersiell suksess.

Dagbladet har skrevet om hvor nådeløst det norske platemarkedet er. Store budsjetter, massiv medieomtale, ei bra plate, et høyprofilert navn og en tilsynelatende trofast fanbase er ingen garanti for et bra platesalg. Kaizers Orchestra har hatt et helt annet utgangspunkt. Bryne-bandet har selv ikke i undergrunnsmiljøer hatt noe navn før utgivelsen av «Ompa til du dør» kom 1. september i år. Plata er gitt ut av et lite enmannsselskap med base i Sandvika, Broiler Farm. Likevel er Kaizers framganger denne høsten helt ustoppelige.

  • Som første avis anmeldte Dagbladet «Ompa til du dør» 28. august i år. Siden den gang har Kaizers blitt hyllet land og strand rundt for sitt fantasirike oppkok av et sound. Gruppa er noe så merkelig som en blanding av Tom Waits, Balkan-punk, Kurt Weill, Einstürzende Neubauten og Mods. Det låter helt ute , men samtidig helt perfekt. Det er ingen som låter som Kaizers. I tillegg har de bra låter og har en ytterst utadvendt holdning til det å spille i band. Det siste gjør at Kaizers er i ferd med å bli Norges nye livefavoritter. De er det utilslørte partybandet som vinner nye venner hver gang de går opp på en scene. De er det intelligente partybandet Norge har savnet i flere år.
  • - Vi skal fylle tomrommet etter DumDum Boys. Vi skal bli Norges svar på Bob Hund, sier Kaizerne Jan Ove Ottesen og Geir Zahl. Store ord, men den første profetien er innen rekkevidde, og den andre er de i ferd med å oppfylle. Bob Hund og Kaizers Orchestra er to helt forskjellige band, men begge livebandene blander vindskeiv egenrådighet med utilslørt omfavnelse av publikum. Kaizers er et band for alle.
  • Ottesen og Zahl møtte hverandre i første klasse på Rosseland skole på Bryne. Siden har de utviklet sine gutteromsideer. Det første bandet het Blod, Snått & Juling. Det neste het Gnom. Med Kaizers Orchestra har de klart å ta det norske språket tilbake fra middelmådighetene som preget morsmålsrocken på andre halvdel av 90-tallet. De har skapt et eget tekstunivers. Så langt har historiene om sanitetens personal, kontroll på kontinentet, resistansen og dr. Mowinckel - sunget på Bryne-dialekt - resultert i et platesalg på 7500. I januar og februar har Kaizers fått stasjobben som oppvarmere på Morten Abels storturné.
  • Hvor store de blir? Ble ikke DumDum Boys nevnt...?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!