Kakekast fra Vittula

Da den svenske regissøren Bengt Pohjanen hadde premiere på sin siste film, sto suksessforfatteren Mikael Niemi klar med bløtkake. Niemi hoppet fram og klinte kaka i ansiktet på regissøren.

Feststemte premierebarn sperret opp øynene da suksessforfatteren Mikael Niemi dukket opp etter visningen av kortfilmen «Fylla moppe» i Övertorneå i Sverige i forgårs. Mens Pohjanen tok imot applaus, moste Niemi den selvlagde kaka i ansiktet på regissøren så brillene falt av.

- Jeg er sjokkert. Dette er en terrorhandling mot premierepublikummet, sier Bengt Pohjanen til avisa Expressen.

Hengt ut i film

Episoden er som hentet ut av Niemis egen elleville fortelling «Populærmusikk fra Vittula». Romanen har solgt 650000 eksemplar i Sverige og rundt 100000 i Norge. Bløtkakeangrepet kommer ikke uten grunn. Niemi har i lengre tid hisset seg opp over Pohjanens siste filmprosjekt, og det har foregått en heftig ordkrig mellom de to.

Niemi mener Pohjanen har brukt bygdesladder for å svartmale ham og hans foreldre i kortfilmen «Fylla moppe». Filmen handler om den 15-årige Pohjanens selvopplevde lidelse i Tornedalen, der også Niemi har vokst opp.

- Slik har han holdt på helt siden «Populærmusikk fra Vittula» kom ut, sier Niemi.

I filmen blir rollefiguren Pohjanen trakassert av en lærer og et politi. Niemis foreldre er også lærer og politi. Niemi reagerer mest på en scene der Pohjanen peker på den gravide lærerens mage og sier «Barnet kommer til å bli like jævlig som sin far».

- Som ei rotte

En oppskaket Pohjanen vurderer å skaffe seg egen livvakt etter premierekvelden.

- Det kom fram en eventyrliknende heks med hår i ansiktet og fornedret meg på det verste - alt går igjen fra barndommen. Like etter stakk han av som ei rotte, sier Pohjanen.

Selv har Niemi en annen versjon, og forteller at han holdt seg diskré i bakgrunnen fram til hevnens time var kommet:

- Etterpå sa jeg «Takk for filmen!»

Niemi kjenner ikke igjen Pohjanens versjon av at han smatt av gårde mens skremte barn gråt.

- Jeg tok av meg maska like etterpå så han skulle se hvem det var, sier Niemi.

BLØT HEVN: Suksessforfatteren Mikael Niemi føler seg uthengt i Bengt Pohjanens film. Forkledd som ei heks tok han en søt bløtkakehevn. Her er Pohjanen med kakepynt.
KAKEKASTER: Mikael Niemi.