Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kalas med Balas

Sjefen for feiringen av Oslos 1000-årsjubileum, Gro Balas, håper folkefesten neste år kan være med på å bekjempe volden og frykten i hovedstaden. Med en storstilt jubileumsfeiring, fest og kultur i hver bydel ønsker hun at unge og gamle, fastboende og tilreisende tar gata tilbake og igjen gjør byen til sin egen.

- År 2000 må bli året hvor vi snur en negativ utvikling. En levende by med folk overalt er et av de beste botemidlene mot vold og frykt. Vi skal få folk opp av sofaen og ut i byen. Oslo har så mye å by på, og byen må brukes, sier Gro Balas.

En gigantoppsetning av operaen «Carmina Burana» foran 60000 tilskuere på Rådhusplassen lørdag 21. august med hundrevis av aktører og en scenografi som rager 22 meter i været, og en tro kopi av Mariakirken bygd opp i middelalderkulisser på Sørenga, blir noen av hovedattraksjonene under Oslos feiring av 1000-årsjubileet. Gro Balas sier at programmet for år 2000 nå er i ferd med å bli fastspikret.

Hilsen

Jubileumsåret innledes med en nyttårsfeiring som angivelig ville gitt Harald Hardråde, Oslos offisielle grunnlegger, piggsveis. Nyttårsaften i år arrangeres en nyttårsfest for byens innbyggere på Rådhusplassen. Publikum skal sluses gjennom fem fortidsgater hvor årtusenet illustreres og oppsummeres. Gjennom millennium-portaler ender man i et gigantarrangement der 49 nystøpte rådhusklokker ringer det nye årtusenet inn, og store som små kan putte sine framtidshilsener i en container. Denne skal støpes ned i skjæret Kavringen i havneinnløpet og åpnes om nye 1000 år.

Temaer

Jubileumskomiteen har et budsjett på 125 millioner kroner. Den har delt jubileumsåret inn i seks perioder, som hver har fått sin tittel og sine arrangementer. Mellom «Anslaget» og «Finalen», nyttårsaftenene i henholdsvis år 1999 og 2000, kommer «Utfordringene og rekordene» i forbindelse med Holmenkoll-festivalen i mars, «Kongene og kontrastene» med en gigantisk 17. mai-feiring (der det blir brus i byens fontener), «Drømmene og natten» i august og «Makten og mulighetene» i oktober/november. Av enkeltarrangementer kan nevnes:

Sørenga som middelalderby i mai.

Flerkulturelt 17.mai-tog med verdens største bursdagsselskap etterpå.

«Mad weekend» 11.- 13. august i bilfri by.

Borgerball med polonese på Karl Johan.

Oppsetning av Nils Kjærs komedie «Det lykkelige valg» i Stortingssalen.

Guidet tur i Oslos underjordiske nettverk.

SLÅR PÅ STORTROMMA: Oslo legger opp til en storslått jubileumsfeiring neste år. - Gjennom kulturen skal folket ta byen tilbake, sier festgeneral Gro Balas.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling