Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kalashnikov og gud

Kalashnikov slapp trollet ut av esken, og oppdaget at det var umulig å mane det tilbake.

SAMVITTIGHETSKVALER:  Den russiske våpendesigneren Mikhail Kalashnikov slet med samvittigheten før han døde. Foto: AFP / NTB Scanpix
SAMVITTIGHETSKVALER: Den russiske våpendesigneren Mikhail Kalashnikov slet med samvittigheten før han døde. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN LEVDE GODT på sitt gode navn og rykte nesten hele livet. Men før Mikhail Kalashnikov døde lille julaften, 94 år gammel, hadde han vendt seg til det nærmeste han kom vårherre, og spurt: Har jeg ansvar for alle dem som er døde av kuler fra mitt våpen? Spørsmålet ble stilt til Kirill, patriarken av Moskva og hele Rus, overhodet for den russiske kirken. Og brevet til patriarken er undertegnet med skjelvende gammelmannsskrift og denne rørende hilsenen:

- En Guds slave, designeren Mikhail Kalashnikov.

FOR DET HANDLER om nettopp designeren Mikhail Kalshnikov, mannen som under 2. verdenskrig utviklet det enkle, geniale automatvåpenet som skulle få navnet AK-47. Men for to år siden sendte Kalashnikov brevet til patriark Kirill, og beskrev den sjelelige smerte han følte, som han skrev var umulig å bære.

- Jeg har ennå det ubesvarte spørsmålet. Hvis mitt våpen har krevd menneskers liv, kan det være at jeg, en kristen og en ortodoks troende, er ansvarlig for deres død? Spør Kalashnikov i brevet.

DET SKAL VÆRE 100 millioner kalashnikover i omløp rundt omkring i verden. Som vi vet fra kriger over hele verden fungerer de like godt i ørkenen som i jungelen, og i isødet i nord. Kalashnikov er det foretrukne håndvåpen for geriljagrupper over hele verden, og for kriminelle. Kalashnikov var mannen som slapp trollet ut av esken, og oppdaget at det var umulig å mane det tilbake. For Kalashnikov hadde for lengst begynt å leve sitt eget liv, helt ute av styring for designeren Mihail Kalashnikov. AK-47 var for eksempel det viktigste våpenet mujahedin hadde i Afghanistan da de i 1989 kastet ut den sovjetiske hæren. Det var bare en av tingene kommunisten og den sovjetiske patrioten Mikhail Kalashnikov måtte tåle.

MEN TIL SLUTT var Kalashnikov ikke den sovjetiske eller russiske patrioten som stolt viste fram sitt våpen, slik han alltid hadde vært. Kalashnikov var mannen som sto overfor det store spørsmålet om hva i all verden han hadde stelt i stand. For om han nøt godt av å være kjendis på jorda, hva hvis også vårherre skulle kjenne igjen designeren Mikhail Kalashnikov?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!