Kald granat i bokhøsten

Kriger og levemann ser seg tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den norske tittelen på denne boka er misvisende. Originalen lyder direkte oversatt, «Panserkommandant, Oberst Hans von Lucks memoarer». Her der det en kreativ sjel som har tenkt som så at Erwin Rommel er jo en viktig biperson i denne boka, så hvorfor ikke løfte denne vel respekterte krigeren og militærhistorisk interessante skikkelsen alle vet hvem er opp i tittelen? Men Rommels pansersjef? Var det ikke han som var selve pansersjefen da, i alle fall i Afrika?

Men Hans von Luck er ikke et synderlig sympatisk bekjentskap, og ikke så nytt heller. Han står fram som så mange representanter for den upolitiske yrkesmilitære som bare gjør sin plikt. Innimellom er han stolt av denne plikten og gjør den med største glede.

Nøytral?

Forfatteren deltar i invasjonen av Polen in 1939, av Frankrike i 1940 og av Sovjetunionen i 1941. Han deltar i Afrika i 1942-43, i Normandie i 1944 og til slutt slåss han på østfronten til den bitre slutten i 1945. Det er utrolig at det er mulig å opprettholde forestillingen om at han som offiser i Wehrmacht bare var en nøytral yrkesutøver fra 1939 til 1945, nazistene var noen andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer