Kald krig med sjarme

«Mannen fra U.N.C.L.E.» var TV-seriens svar på James Bond.

MED ET SMIL:Humor og selvironi preget spillestilen til Robert Vaughn (til venstre) og David McCallum. Blant annet var spesialutstyret på nivå med det 007 holdt seg med. Hele serien er tilgjengelig på DVD.
MED ET SMIL:Humor og selvironi preget spillestilen til Robert Vaughn (til venstre) og David McCallum. Blant annet var spesialutstyret på nivå med det 007 holdt seg med. Hele serien er tilgjengelig på DVD.Vis mer
Kommentar

Denne uka har Guy Richies filmversjon av den legendariske TV-serien «The Man From U.N.C.L.E.» premiere. Han har skrevet til et nytt kapittel som forklarer opprinnelsen til den oppdiktede, amerikanske spionringen, kjent som United Network Command and Law Enforcement. Forkortelsen U.N.C.L.E. ga assosiasjoner både til FN og Uncle Sam. Hovedfienden het T.R.U.S.H., som ingen vet hva betyr. TV-serien gikk i fire sesonger fra 1964 til 1968, til sammen 105 episoder.

Serien ble skapt i kjølvannet av James Bond-suksessen. Produsentene tok kontakt med Ian Fleming, som bidro med agentnavnet Napoleon Solo. Solos medarbeider Illja Kuryakin var originalt nok russisk agent i utgangspunktet, men jobbet for verdensfreden sammen med Solo. De fikk oppdragene, dessuten avansert utstyr, i underjordiske kontorer skjult bak en skredderbutikk på Manhattan. Deretter bar det ut til ikke navngitte land som minnet om kommunistdiktaturer og eksotiske tredje verden-nasjoner.

Etter en treig start, ble TV-seerne grepet av U.N.C.L.E.-feber. Populariteten overgikk lignende serier som sprang ut av den kalde krigen, som «Secret Agent Man», «Mission Impossible», «Mannen med kofferten», «Avengers» og «Helgenen». Jerry Goldsmiths musikk var en avansert blanding av jazz og marsj og kom i nye arrangementer for hver sesong. Skuespillerne Robert Vaughn og David McCallum ble de rene rockestjerner. Da Beatles kom til Los Angeles i 1966, var det én mann de ønsket å møte; Napoleon Solo alias Robert Vaughn.

Serien gikk aldri på NRK, men 18 romaner om «Mannen fra U.N.C.L.E.» pluss fem om «Piken fra U.N.C.L.E» ble oversatt. Sistnevnte var en av mange spinoffs fra serien. Souvenirer, tegneserier, brettspill, matbokser, leketøysvåpen, bilmodeller, dukker og identitetskort ble solgt over en lav sko. Gutta ville være som den tilbakelente og coole Napoleon Solo, jentene svermet for den mystiske og drømmende Kuryakin.

Episode nummer ti i første sesong, «The Finny Foot Affair», foregår for øvrig i Norge. Der har en japansk vitenskapsmann hatt et laboratorium under krigen og oppfunnet en gift som gjør at folk blir gamle på rekordtid og dør. Gjestestjerne er Tura Satana, kultskuespiller fra filmen «Faster Pussycat! Kill! Kill!». Dessuten Kurt Russell, i en birolle som 13-årige Christopher Larson. Han kommer med en replikk som kaster et lys over hele serien: «Sometimes being a spy doesn’t make any sense at all.» Så sant, så sant.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.