Kald krim

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Når folk blir spurt i portrettintervjuer om de angrer på noe, svarer de aller fleste nei. Hvis ja, er det noe de valgte ikke å gjøre. Vel, jeg angrer på noe jeg har gjort: Å spise smalahove. Med rikelig akevitt innabords, og til hoiing og applaus fra svirebrødre, spiste jeg også øyet. Det ødela mitt forhold til akevitt i lang tid, fårekjøtt har jeg fremdeles problemer med. Da jeg så «Jar City», kom noe av den følelsen tilbake. Herved er advarsel gitt.

Eksotisk

«Et typisk islandsk drap. Rotete og umotivert». En kommentar tidlig i filmen slår an tonen for dette krimdramaet fra sagaøya i vest. Det viser seg selvfølgelig at drapet verken er rotete eller umotivert. Tvert imot er det snakk om en intrikat kriminalintrige, der et vel tretti år gammelt drap, samt fedrenes – og mødrenes – synder, står sentralt.

«Jar City» er basert på en roman av Arnaldur Indridason og er etter sigende sett av over 100 000 på Island.

En tredjedel av dem som bor på øya har altså løst billett. Det er imponerende. Jeg har ingen problemer med å tro at «Jar City» også kan treffe publikum langt unna Island, historien og typene er ganske allmenne, samtidig som miljøet er passe eksotisk. Regissøren er halvt spansk og har fra før gjort seg bemerket internasjonalt med «101 Reykjavik» og «Havet». Han har kanskje den nødvendige kombinasjon av nærhet og distanse til stoffet som gjør det troverdig, men samtidig snurrig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer