Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Kald vind over Norge

John Olav Egeland kommenterer.

RÆVDILTERE: Jensen og Listhaug har blitt smygere som ikke vil si fra, eller som egentlig støtter forslaget om å fengsle folk uten lov og dom. I Bergen har de et navn på slike: Rævdiltere, skriver John Olav Egeland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RÆVDILTERE: Jensen og Listhaug har blitt smygere som ikke vil si fra, eller som egentlig støtter forslaget om å fengsle folk uten lov og dom. I Bergen har de et navn på slike: Rævdiltere, skriver John Olav Egeland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Det blåser en kald vind over landet. Kraften i den kommer fra Frp. I dette regjeringspartiet skjerpes de harde holdningene til asylsøkere og minoriteter. Får de gjennomslag, blir Norge et strammere og trangere samfunn.

På én dag vedtok Oslo Frp å internere alle asylsøkere, samtidig som stortingsrepresentant Ulf Leirstein gikk løs på samene. På samefolkets dag, for sikkerhets skyld.

Det vi er vitne til er at de ytterliggående kreftene i Frp har forsterket sine posisjoner. De rir på frykten for flyktningbølgen og henter fram stadig mer restriktive forslag til ny asylpolitikk.

Samtidig kan vi registrere det som må være en taktisk taushet fra partiledelsen. Partileder Siv Jensen forlot møtet i Oslo Frp før avstemningen, for å dra på et annet fylkesårsmøte i partiet. Sylvi Listhaug - det store forbildet for alle som vil stramme til asylpolitikken - var på møte et annet sted i landet.

De ytterliggående forslagene i Oslo-partiet var kjent offentlig i flere dager før de ble vedtatt. Partiledelsen har hatt all mulighet til å reagere, til å vise seg som ledere. I stedet har Jensen og Listhaug blitt smygere som ikke vil si fra, eller som egentlig støtter forslaget om å fengsle folk uten lov og dom. I Bergen har de et navn på slike: Rævdiltere.

På sitt årsmøte vedtok Oslo Frp å innføre lukkede asylmottak, noe som vil bety at asylsøkere holdes innesperret inntil søknadene deres er behandlet. Videre ble det vedtatt at ingen asylsøkere lenger skal få permanent opphold, men returneres når det er trygt i hjemlandet, og uavhengig av hvor lenge de har vært i Norge.

Videre vil Oslo-partiet melde Norge ut av Flyktningkonvensjonens tilleggsprotokoll fra 1967, noe som vil innebære at utlendinger fra Afrika, Asia og Sør-Amerika ikke lenger har rett til å søke om asyl i Norge.

I vedtaket foreslås det også å suspendere Norges medlemskap i Schengen-avtalen.

På møtet var Frp's innvandringspolitiske talsmann, Mazyar Keshvari, mot forslaget om å avskaffe alle former for permanent opphold og innføring av lukkede asylmottak, ifølge NRKs referat.

Keshvaris familie måtte rømme fra det islamske regimet i Iran og kom til Norge i 1986. Hvis hans eget lokalparti får viljen sin, vil Keshvari og familien bli sendt tilbake til Iran når det ansees som trygt.

I Oslo Frp er det lavt under taket og kort vei til døra hvis du er født på feil sted.

Forslaget om innesperring i lukkede mottak, innebærer i realiteten at asylsøkere blir fengslet uten lov og dom. Byråd i Oslo, Geir Lippestad (Ap), har rett i at noe slikt har vi ikke hatt her i landet siden krigen.

Den nyvalgte lederen i Oslo Frp, Aina Stenersen, har derimot ingen betenkeligheter. Hun sier til VG at det ikke er snakk om innesperring eller fengsel fordi asylsøkerne vil kunne «gå fritt rundt på et stort område».

Denne følelsesløse naiviteten må åpenbart til for å forsvare oppheving av rettsstatens viktigste prinsipp: At ingen kan underlegges frihetsberøvelse uten avgjørelse i en domstol.

I en slik sammenheng blir Ulf Leirsteins utblåsing på twitter på lørdag nærmest for mild bris å regne. Han moret seg over at samene feirer 6. februar:

«Visste ikke at samene hadde eget land. Da kan de sikkert betale for Sametinget, støtte til samisk kultur osv.»

Leirstein sitter på Stortinget for Frp, er i justiskomiteen og har endog rollen som første nestleder i stortingsgruppa. Da bør en kunne forvente at mannen har et minimum av kjennskap til samefolkets juridiske, historiske og kulturelle plass i den norske staten.

Samene er anerkjent som et eget folk, bl.a. av FN og myndighetene i de nordiske landene. Folket har vært her lenge før Norge, Sverige, Finland og Russland ble stater. Da går det an å utvise et minimum av respekt, og spare oss for det politiske hånfliret.

Valget av Sylvi Listhaug som statsråd med ansvar for innvandring og integrering, har blitt et signal for oppmarsj på Frp's populistiske høyrefløy. Hun er blitt et viktig symbol som må forsvares mot alle angrep fra "den politisk korrekte eliten".

For hver dag som går sitter Listhaug fastere i salen, og med en økende skare av militante tilhengere bak seg. Det skjer samtidig som spriket i regjeringens politikk blir stadig mer påfallende.

Listhaug farer over landet med pisk, men uten gulrot. Erna Solberg anstrenger seg stadig mer for å vise at regjeringen også har et hjerte, og humanitet.

Så langt tyder alt på at Sylvi Listhaug vil bli båret videre av den kalde vinden som feier over landet. Arbeiderpartiet har bakbundet seg selv i forliket med Frp i flyktningpolitikken.

Den sosialistiske venstresiden er så svak at dens stemme drukner. Og et tidligere liberalt parti som Venstre er stadig mest opptatt av å forklare hvorfor det er så gjevt å støtte en blåblå regjering.

Det kan bli en lang vinter i Norge.