Kalde hoder, ikke kokende

Nedskytingen var en grov overreaksjon.

SER ALVORET: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.
SER ALVORET: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.Vis mer
Meninger

Nedskytingen av det russiske flyet som styrtet på syrisk territorium viser med all mulig tydelighet hvor farlig krigsspillet i Syria er. For første gang siden Korea-krigen har et NATO-land skutt ned et russisk krigsfly. Det skjer i en krig der både USA, Russland og NATO-landet Tyrkia delvis slåss mot en felles fiende, og delvis slåss i allianser som alle slåss mot hverandre. Det krever kalde hoder. Med hoder i kok kan det lett gå galt.

Mye tyder imidlertid på at noen på den tyrkiske siden mistet hodet da den russiske jageren SU-24 ble skutt ned tirsdag. Tyrkia har lenge reagert på, og advart mot, russiske overflyginger over tyrkisk territorium, og før nedskytingen av den russiske jageren ble flyet advart ikke mindre enn ti ganger, sier tyrkiske myndigheter. En amerikansk militær kilde sier imidlertid at det russiske flyet var inne i tyrkisk luftrom bare noen sekunder, før det ble skutt ned av to F16-fly. Uansett er det åpenbart at det ikke dreide seg om noe russisk angrep på Tyrkia tirsdag. Nedskytingen var dermed en grov overreaksjon, og kanskje et forsøk på å støtte den turkmenske geriljaen i nord, som får støtte av Tyrkia og USA, og slåss mot Russlands allierte president Bashar al-Assad i den syriske borgerkrigen.

USAs president Barack Obama og NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg gir pliktskyldigst sin støtte til Tyrkias versjon av omstendighetene rundt nedskytingen, at det dreide seg om en grensekrenkelse. Men de appellerer også til både Ankara og til Moskva om at man nå må holde hodet kaldt. Det er langt på vei å gi sin NATO-allierte Tyrkia en ørefik for den overreaksjonen det var å skyte ned det russiske flyet. Det de begge sier er at tyrkerne burde holdt hodet kaldt.

Nedskytingen av det russiske flyet forsterker en av konfliktaksene i det syriske dramaet. Da hjelper det ikke at verken Tyrkias president Recep Erdogan eller Russlands president Vladimir Putin er kjent for å utvise tilbakeholdenhet i pressede situasjoner. Alvoret i det syriske dramaet gir imidlertid håp om at ingen bruker nedskytingen av det russiske flyet som et påskudd til å bringe situasjonen ut av kontroll. Erdogan er blitt forklart alvoret av USA, og selv om vi ikke vet, må vi tro, at han, som en nær alliert gjennom mange år, har forstått det. Putin har også interesse av å roe dette ned. Han er i ferd med å komme inn i den diplomatiske varmen etter å ha vært stengt ute i to år. Det gir grunn til håp om at det ved denne korsvei er kalde, rasjonelle, hoder, som styrer spillet i Syria.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.