GRENSEVAKT:  Børge Brende.
GRENSEVAKT: Børge Brende. Vis mer

LEDER

Kaldt hode og fast hånd

Norge har ikke råd til uberegnelig diplomati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Søringene har i det siste oppdaget grenseovergangen Storskog i Finnmark, hvor både voksne og mindreårige asylsøkere kommer rullende inn i Norge på barnesykler fra Russland i et oppsiktsvekkende antall. Grunnene til denne formen for sykling er for komiske til å bry oss her, men en ny vei til rikdom er åpnet for grådige russiske forretningsfolk.

Dette skjer naturligvis ikke uten russiske myndigheters viten og kanskje med noens vilje. Det er forbudt å oppholde seg i grenseområdet uten gyldig visum til Schengen-området. Nå ser det ut som om Russland er i ferd med å tømme uønskede utlendinger over til Norge. Dette kan ha en sammenheng med de vestlige straffetiltakene mot Russland etter anneksjonen av Krim og krigen i Ukraina. Men EU-landene Finland, Estland, Latvia og Litauen utsettes ikke for det samme. Hvorfor er ennå uklart. Den finske grensa er mer utilgjengelig; de baltiske landene har andre grenseavtaler med Russland.

Flyktningene kommer fra Syria, Irak og Afghanistan. En del av dem snakker russisk og har nok oppholdt seg i Russland i mange år. Overfor afghanske flyktninger burde Russland ha et særlig moralsk ansvar. Men nesten ingen får asyl i landet.

Enkelte har tatt til orde for å stenge grensa. Dette har heldigvis statsminister Erna Solberg avvist. Rykter om grensestenging i går ble i Utenriksdepartementet mottatt med hoderysting og blank avsanning. Det er ikke i Norges interesse å sette inn ensidige tiltak. Et lite lands beste vern er alltid å holde seg nøye til folkeretten og internasjonale avtaler, deri avtalene med Russland. Norge har i lang tid hatt et godt samarbeid med Russland i nord som ikke bør undergraves. Norge har ikke råd til uberegnelig diplomati.

Utenriksminister Børge Brende må reise til Moskva sporenstreks, mener ordføreren i Sør-Varanger, Rune Rafaelsen. Sånt kan nok en ordfører foreslå, men å sende utenriksminister en til Moskva er å be om en ydmykelse. Nå jobber diplomatene på spreng med å finne ut hvorfor dette skjer og om det er en villet russisk politikk. Norge kan ikke svare Russland før man har noe sikkert å svare på. Diplomati krever et kaldt hode og ei fast hånd.

Imens må Norge ta imot de som har krav på beskyttelse og avvise de andre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer