LEDER

Kaldt hode og fast hånd

Norge har ikke råd til uberegnelig diplomati.

GRENSEVAKT:  Børge Brende.
GRENSEVAKT: Børge Brende. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Søringene har i det siste oppdaget grenseovergangen Storskog i Finnmark, hvor både voksne og mindreårige asylsøkere kommer rullende inn i Norge på barnesykler fra Russland i et oppsiktsvekkende antall. Grunnene til denne formen for sykling er for komiske til å bry oss her, men en ny vei til rikdom er åpnet for grådige russiske forretningsfolk.

Dette skjer naturligvis ikke uten russiske myndigheters viten og kanskje med noens vilje. Det er forbudt å oppholde seg i grenseområdet uten gyldig visum til Schengen-området. Nå ser det ut som om Russland er i ferd med å tømme uønskede utlendinger over til Norge. Dette kan ha en sammenheng med de vestlige straffetiltakene mot Russland etter anneksjonen av Krim og krigen i Ukraina. Men EU-landene Finland, Estland, Latvia og Litauen utsettes ikke for det samme. Hvorfor er ennå uklart. Den finske grensa er mer utilgjengelig; de baltiske landene har andre grenseavtaler med Russland.

Flyktningene kommer fra Syria, Irak og Afghanistan. En del av dem snakker russisk og har nok oppholdt seg i Russland i mange år. Overfor afghanske flyktninger burde Russland ha et særlig moralsk ansvar. Men nesten ingen får asyl i landet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer