Kalenderfrykt

NRK mener tydeligvis at det er greit med tøvete framstillinger, så lenge dekningen er bred.

FARLIGE: Her marsjerer Syria-krigere gjennom gatene av Raqqa i Syria. Det er trolig denne gruppen som står bak terrortrusselen mot Norge. Foto: AP Photo/Militant Website/NTB Scanpix
FARLIGE: Her marsjerer Syria-krigere gjennom gatene av Raqqa i Syria. Det er trolig denne gruppen som står bak terrortrusselen mot Norge. Foto: AP Photo/Militant Website/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I flommen av dekning og analyser av den uspesifikke terrortrusselen som PST og regjeringen meldte om på torsdag, har NRK (senere også plukket opp av Dagbladet) tatt tak i at noen islamske ekstremister har uttalt at den hellige måneden Ramadan er ekstra egnet for å utføre terrorangrep og oppnå martyrium.

Dette vil kanskje gjelde aller mest, for de som tror på sånt, på «skjebnenatten» som markerer natten da Koranen først skal ha blitt åpenbaret for Muhammed.

Greit nok, oppi all spekulasjonen om det mulig planlagte terrorangrepet, er det greit å også ta opp muligheten for at terroristene kan ha planlagt angrepet ut fra denne typen symbolikk, når tross alt noen ideologer har uttalt dette og kontraterrorisme-eksperter tar det på alvor.

Men man burde være svært bevisst at sammenfallet kan være rent tilfeldig, og at man kan havne fullstendig ute på bærtur dersom man prøver å finne symbolske sammenhenger og budskap i alt mulig. Og man burde i hvert fall bestrebe seg på å ikke koble denne terrortrusselen til måten dagen markeres av det store flertallet av fredelige muslimer.

NRKs forsidepresentasjon, der overskriften «Amerikansk etterretning har advart mot denne dagen» illustreres med et bilde av en muslimsk folkemengde i bønn i Den blå moskeen i Istanbul, er ikke en spesielt god start i så måte. Allerede i ingressen tidfestes denne datoen ut fra en «egen antiterror-kalender», der står det at «I en egen anti-terrorkalender faller dagen natt til fredag 25. juli». Bakgrunnen for denne odde formuleringen er:

1) At Laylat al-Qadr, i likhet med alle andre islamske merkedager, følger en månekalender og derfor faller på forskjellig dato hvert år

2) På toppen av dette, så strides dessuten de (Koran-)lærde om hendelsen skal markeres på den 21., 23., 25., 27. eller 29. dagen av Ramadan (men konsensus blant flertallet, som 'antiterror-almanakken' tar utgangspunkt i, er den 27.).

Man skulle like fullt tro at det burde være mulig å la være å skrive, denne gangen inne i selve artikkelen, at:

«27. dag av Ramadan faller etter anti-terroralmanakken i år natt til fredag den 25. juli.»

Selv om man fryktet at en tenkt antisemittisk kristenfundamentalisk gruppe planla terrorangrep i påsken for å hevne Jesu korsfestelse, ville man neppe skrevet at «I følge en antiterror-almanakk faller langfredag på 12. april i år», når dette er dato-informasjon man kan finne akkurat like godt i en helt vanlig og fredelig almanakk.

NRK nevner også at den mulige koblingen til denne datoen også ble trukket da amerikanske myndigheter utstedte en bred terroradvarsel i fjor, og viser til ekspertkommentator Peter Bergen som, i følge NRK:
«Blant annet trakk [] fram flere tidligere angrep på merkedagen «Night of Power»

Men så, allerede i neste setning, innrømmer NRK at Bergen slett ikke trakk frem 'flere' angrep på denne datoen - kun ett eneste forsøk på angrep i Yemen i 2000. Og dessuten at Osama bin Laden skal ha skrevet, eller rettere sagt datert, sitt testamente på denne datoen året etter.

Men ettersom de helt på slutten av artikkelen, en relativt lang artikkel med ikke mindre enn fem navn under byline, slipper til Midtøsten-professor Knut Vikør som stiller seg skeptisk til hele ideen, så mener NRK at artikkelen står seg godt fordi «vi ellers dekker temaet bredt». Man synes tydeligvis det er greit med tøvete og villedende framstillinger, så lenge man kan påberope seg 'bred dekning'.

-- Opprinnelig publisert på forfatterens blogg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer