«Kalenderpikene»

Varmt om en gjeng middelaldrende kvinner som kaster klærne for den gode sak.

FILM: Det er noen skuespillere som gjør en bra figur, nesten uansett film. Julie Walters og Helen Mirren er to slike. Og hipp hurra: Her står filmen ikke nevneverdig tilbake for deres talent.

«Kalenderpikene» er basert på en sann historie om en kvinneforening i Yorkshire som bestemmer seg for å vrake de vanlige bildene av kirker, landskap og blomster i årets kalender.

Med de edleste hensikter, å samle inn penger til det lokale sykehuset, stiller de middelaldrende kvinnene sjøl opp foran kamera. Uten en tråd. Salget tar av, kvinnene blir kjendiser og det hele ender altså med denne filmen basert på deres historie.

Regissør Cole dirigerer sitt ensemble bestående av noen av Englands beste kvinnelige skuespillere, med stor sikkerhet. Sammen makter de å skape en beundringsverdig balanse mellom latter og tårer.

Du får også en passe dose fornuftig moral på kjøpet, uten at det føles påtrengende.

Men i så mange filmer, som i livet sjøl, er det vanskelig helt å unngå klisjeene.

I siste tredjedel, som er den svakeste, faller tempen litt og vi får de vanlige greiene om at suksess har sin pris. Til tross for dette er «Kalenderpikene» en av høstens hyggeligste filmopplevelser.