Kalif i stedet for kalifen

Antakelig er det ikke mye Ap ønsker å forandre.

Ingen alternativ politikk: Antakelig er det ikke mye Ap ønsker å forandre i Stavanger, skriver Høyres Ingebjørg S. Folgerø.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
Ingen alternativ politikk: Antakelig er det ikke mye Ap ønsker å forandre i Stavanger, skriver Høyres Ingebjørg S. Folgerø. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer
Meninger

I den kjente tegneserien har storvesiren Iznogood som sitt eneste mål i livet å ta kalifens plass. Han jobber utrettelig med å bli kvitt ham, og roper stadig ut «Jeg vil være kalif i stedet for kalifen!»

Arbeiderpartiets mantra før valget i Stavanger er «Høyre har sittet for lenge, vi må ha forandring!» Dette er sjelden eller aldri begrunnet. Tvert imot: Ap har i realiteten forbløffende få endringsplaner eller planer overhodet. Det eneste de har forandret hittil, er sitt eget lag.

Etter en rekke utmeldinger og fratredener, og forhåndskumulering av hele ti personer på Ap-listen, er bare fire av de 16 fra Ap som ble valgt inn i dagens bystyre, sikret plass i det nye. Altså kommer det inn et temmelig urutinert nytt Ap-lag, med høyst uklar politikk: Rogalands Avis stilte nylig alle partienes toppkandidater spørsmål om 15 sentrale valgkampsaker. Aps Cecilie Bjelland presterte å gi bare fire noenlunde konkrete svar (hvorav to var mangelfulle). De øvrige spørsmålene besvarte hun i realiteten med fem «vet ikke» og seks «kanskje».

Det er en dramatisk manko på mål og retning for et parti som ønsker å overta styringen av byen.

Men antakelig er det ikke mye Ap ønsker å forandre. Stavanger er en veldrevet kommune etter mange års Høyre-ledet styre. Storbystatistikken viser at vi bruker mer penger per person på pleie og omsorg enn andre storbyer, mer på idrett og kultur, vi har bedre kino- og bibliotekdekning og bedre finansierte kulturskoler enn andre byer. Vi betaler minst avgifter for vann og avløp, og har den laveste maks-satsen for bompengepassering blant storbyene. Og vi har til og med de friskeste lærerne, hvilket Utdanningsforbundet mener må skyldes god trivsel i Stavanger-skolene. Det kan se ut til at Ap ønsker å fortsette i samme spor, bare med ny ordfører — eller ny kalif, om du vil.

Nå står vi overfor vanskeligere økonomiske tider. Da er det nødvendig å legge til rette for næringslivet så gamle arbeidsplasser bevares og nye skapes, slik at folk flest arbeider, bidrar til felleskassen og har det godt. Høyre er næringslivs- og arbeidsplass-partiet. I tiden fremover skal Høyre videreføre den gode sosiale politikken, jobbe for å effektivisere offentlige tjenester så vi holder kvaliteten oppe og gebyrene nede, og iverksette målrettede tiltak for å støtte nye arbeidsplasser.

Derfor bør velgerne bidra til at kalifen bli sittende.

Dette innlegget er publisert under vår nye seksjon for lokale meninger. Her kan du lese flere innlegg, eller skrive til oss.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.