<b>DISIPLIN:</b> - Det hjelper ikke med all verdens nasjonalt samhold, fellesskap og en god politisk sak i ryggen, hvis ikke Forsvarets avdelinger er godt utstyrt, trent, disiplinert og ledet, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Her er panserbataljonen i sine stormpanservogner under øvelse på Bardufoss for noen år siden. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX
DISIPLIN: - Det hjelper ikke med all verdens nasjonalt samhold, fellesskap og en god politisk sak i ryggen, hvis ikke Forsvarets avdelinger er godt utstyrt, trent, disiplinert og ledet, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Her er panserbataljonen i sine stormpanservogner under øvelse på Bardufoss for noen år siden. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIXVis mer

Forsvarsdebatten:

Kalkulator og forsvarsevne

Det er ikke mulig å skape høy stridsmoral i flere avdelinger enn dem vi kan utruste og trene til moderne standard.

Meninger

I Dagbladet 23. juli gjør Mahmoud Farahmand et nummer av at forsvar er mer enn teknologi, eller økonomi og dingser, som han formulerte det i et tidligere innlegg. Det dreier seg også om nasjonalt fellesskap, vilje til å stå sammen, verdier etc.

Det er lite annet enn en øredøvende selvfølgelighet som ingen bestrider – heller ikke undertegnede. Men hva har det å gjøre med den saken vi debatterer her? Det er vanskelig å se at nasjonalt samhold og fellesskap blir noe bedre av at militære sjefer blander rollen som idealistisk forkjemper for forsvarssaken med rollen som nøktern, profesjonell fagperson – og dermed forveksler debatten om hva som er et tilstrekkelig forsvarsbudsjett med debatten om hva som er den beste bruken av det budsjettet de faktisk har.

Dernest må jeg minne om at det ikke hjelper med all verdens nasjonalt samhold, fellesskap og en god politisk sak i ryggen, hvis ikke Forsvarets avdelinger er godt utstyrt, trent, disiplinert og ledet. Da skulle vi ha vunnet felttoget i 1940, og det gjorde vi som kjent ikke.

Moralen i en militær avdeling bestemmes ikke primært av nasjonale stemninger, men av avdelingens opplevelse av sin egen mulighet for å overleve på slagmarken og løse oppgaven.

Det er, med andre ord, ikke mulig å skape høy stridsmoral i flere avdelinger enn dem vi kan utruste og trene til moderne standard. I den betydning begrenses faktisk forsvarsevnen av «dingser og økonomi» – ikke av verken nasjonal patos eller politiserte omkamper som undergraver kampkraft og forsvarsevne ved å ødelegge balansen mellom oppgaver, økonomi og forsvarsstruktur.