DEBATT

Forsvarsdebatten:

Kalkulator og forsvarsevne

Det er ikke mulig å skape høy stridsmoral i flere avdelinger enn dem vi kan utruste og trene til moderne standard.

DISIPLIN: - Det hjelper ikke med all verdens nasjonalt samhold, fellesskap og en god politisk sak i ryggen, hvis ikke Forsvarets avdelinger er godt utstyrt, trent, disiplinert og ledet, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Her er panserbataljonen i sine stormpanservogner under øvelse på Bardufoss for noen år siden. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX
DISIPLIN: - Det hjelper ikke med all verdens nasjonalt samhold, fellesskap og en god politisk sak i ryggen, hvis ikke Forsvarets avdelinger er godt utstyrt, trent, disiplinert og ledet, skriver tidligere forsvarssjef Sverre Diesen. Her er panserbataljonen i sine stormpanservogner under øvelse på Bardufoss for noen år siden. Foto: Lars Magne Hovtun, FORSVARET / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladet 23. juli gjør Mahmoud Farahmand et nummer av at forsvar er mer enn teknologi, eller økonomi og dingser, som han formulerte det i et tidligere innlegg. Det dreier seg også om nasjonalt fellesskap, vilje til å stå sammen, verdier etc.

Det er lite annet enn en øredøvende selvfølgelighet som ingen bestrider – heller ikke undertegnede. Men hva har det å gjøre med den saken vi debatterer her? Det er vanskelig å se at nasjonalt samhold og fellesskap blir noe bedre av at militære sjefer blander rollen som idealistisk forkjemper for forsvarssaken med rollen som nøktern, profesjonell fagperson – og dermed forveksler debatten om hva som er et tilstrekkelig forsvarsbudsjett med debatten om hva som er den beste bruken av det budsjettet de faktisk har.

Dernest må jeg minne om at det ikke hjelper med all verdens nasjonalt samhold, fellesskap og en god politisk sak i ryggen, hvis ikke Forsvarets avdelinger er godt utstyrt, trent, disiplinert og ledet. Da skulle vi ha vunnet felttoget i 1940, og det gjorde vi som kjent ikke.

Moralen i en militær avdeling bestemmes ikke primært av nasjonale stemninger, men av avdelingens opplevelse av sin egen mulighet for å overleve på slagmarken og løse oppgaven.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer