DEBATT

Debatt: Oslo-budsjettet

Kalkulatorpartiet Høyre er borte, likevel glemmer de menneskene

De som ser etter forskjellen mellom Arbeiderpartiet og Høyre bør se til Oslo.

FLERE SYKKELVEIER: Politikken virker. Sammen bygger vi en varmere, grønnere og mer rettferdig by, skriver gruppeleder Frode Jacobsen (Ap) om byrådssamarbeidet med MDG, SV og Rødt i Oslo. Blant annet bygges det nå flere sykkelveier i hovedstaden. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
FLERE SYKKELVEIER: Politikken virker. Sammen bygger vi en varmere, grønnere og mer rettferdig by, skriver gruppeleder Frode Jacobsen (Ap) om byrådssamarbeidet med MDG, SV og Rødt i Oslo. Blant annet bygges det nå flere sykkelveier i hovedstaden. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dag vedtas Oslo kommunens budsjett for 2018. Det blir et godt budsjett oss som bor i byen. Slik ville det ikke blitt dersom Oslo Høyres budsjettforslag fikk flertall.

Jeg har gått gjennom budsjettforslaget deres. Det henger ikke på greip. Selv ikke med massive velferdskutt for barnehagebarna, skolebarna og de eldre, klarer Oslo Høyre å legge fram et budsjett i balanse.

GRUPPELEDER: Frode Jacobsen (Ap).
GRUPPELEDER: Frode Jacobsen (Ap). Vis mer

Det har gått to år siden Oslos velgere valgte en annen retning for byen etter 18 år med sammenhengende borgerlig styre. Arbeiderpartiet og det rødgrønne byrådet er godt i gang med å levere på løftene fra valgkampen og den påfølgende byrådserklæringa.

Arbeiderpartiet er stolte over resultatene som nå begynner å bli synlige, og gjennom budsjettet for 2018 kommer vi nærmere målet om 3000 nye barnehageplasser, 500 nye årsverk for å sikre at flere eldre skal få bedre hjelp hjemme og flere lærere i Osloskolen. Det bygges mer sykkelvei, flere idrettsanlegg og kollektivtilbudet er styrket kraftig.

Det er interessant å se den politiske utviklingen i Oslo. Det er i hvert fall ingen risiko her for at Høyre kopierer Arbeiderpartiets politikk, slik vi har sett i nasjonalforsamlingen. La meg derfor peke på noen tydelige forskjeller, men også interessante trekk som dagens budsjettbehandling viser:

Oslo vokser. Det gjør at vi har behov for flere skoler, barnehager, brannstasjoner, sykehjem, idrettshaller og annet framover. Skal det være mulig å bygge disse byggene må kommunen ha tomter å bygge på. Byrådet har derfor foreslått å øke rammen for strategiske tomtekjøp i 2018. Høyre setter ikke av en krone. Ikke en eneste krone til nye skole i Ullern bydel eller viktige funksjoner i Bjørvika. Tomteprisene i Oslo er høye. Jeg undres over om Høyre tror at grunneiere vil gi bort en tomt gratis til kommunene for at vi skal få bygget skoler, barnehager eller et sykehjem.

Vi politikere må planlegge for framtida. Det er ansvarlig. Høyre gjør det ikke. Det er uansvarlig.

Det er ett år siden den største saken både i media og rundt lunsjbordene var problemene med avfallsinnhentingen. Etter anbud hadde selskapet Veireno vunnet anbudet på å hente inn avfall i Oslo til en altfor lav pris.

Det var for godt til å være sant. Høyrebyrådet hadde lagt alle eggene i samme kurv, og resultatet kjenner dere. Søpla ble ikke hentet, selskapet gikk konkurs og kommunen måtte overta.

I sitt budsjettforslag for neste år legger Høyre opp til at kommunen skal spare 48 millioner kroner på at avfallsinnhenting igjen skal konkurranseutsettes. I tillegg til å være en tvilsom idé, gjør også anbudsreglene det helt urealistisk å skulle ha dette på plass til 1. januar 2018, som Høyre budsjetterer med.

Videre kutter Høyres forslag over 300 millioner kroner til Oslos bydeler. Da synes jeg Høyre samtidig skulle fortalt hvilke barnehager de ønsker å legge ned. Hvilke fritidsklubber og eldresentre skal bydelene avvikle for å få budsjettene til å gå opp? Eller mener Høyre at vi ikke trenger å styrke eldreomsorgen og tjenestene til gamle som trenger litt mer hjelp for å føle seg trygge nok til å bli boende hjemme?

Å kutte i bydelene er å kutte i velferden til alle som trenger tjenester fra kommunen.

På slutten av den borgerlige perioden ble det tatt initiativ til å etablere en klimaetat. Det var klokt. Derfor har byrådet fulgt opp, og etaten ble etablert. Byrådet har høye ambisjoner for Oslos klimaarbeid. Vi skal ta vår andel av utslippene og er godt i gang med det. I 2019 har Oslo blitt kåret til Europas miljøhovedstad. Da skal vi vise hele Europa at vi får ned utslippene og gjør mye som gir oss en bedre by å leve i som er mer miljøvennlig.

Hva gjør Høyre? Jo, de stemmer sammen med Fremskrittspartiet for å legge ned Klimaetaten og de stemmer imot forslaget fra byrådet om å skjerme kollektivprisene i Oslo fra momsøkningen regjeringen har foreslått. Men sin klimapolitikk går Høyre baklengs inn i framtida.

Videre ønsker Høyre å hente inn over 200 millioner på en hodeløs effektiviseringsreform der man har satt beløpet man skal spare før man har funnet ut hvor man skal kutte. Samtidig kutter Høyre i digitaliseringssatsinga til byrådet, en satsing som kan gjøre det mulig å effektivisere driften om noen år. Dette betyr at Høyre foreslår store kutt neste år for etater som arbeider med å levere gode helsetjenester, skape en mer klimavennlig by og håndtere en by som vokser, men som også skal ta hensyn til oss som bor her i dag.

Det er noe galt med kalkulatoren til kalkulatorpartiet, og slagordet «mennesker, ikke milliarder» er glemt. Da er det ikke så mye igjen.

Og selv når Høyre har kuttet bydelene med 300 millioner, øvrige virksomheter med over 200 millioner, kutta de ansattes pensjoner med 200 millioner uten at det er gjennomført forhandlinger, latt være å kjøpe tomter til skolene vi trenger og lagt opp til en uklok og urealistisk konkurranseutsetting av søpla, så kom altså ikke Høyre i mål. Tenke seg til at Oslo Høyre har et budsjett som inkluderer at de som eier eiendom skal betale 330 millioner i eiendomsskatt neste år.

Skattesatsen de foreslår er riktignok ikke lov å gjennomføre neste år, men tross alt ser jeg et lite håp i dette. At også Oslo Høyre ser at inntekter fra eiendomsskatt er nødvendig for å finansiere nødvendige velferdsoppgaver.

Du som sitter hjemme og lurer på om det har så mye å si hvem som styrer og hvorfor Arbeiderpartiet og Høyre ikke går inn i en storkoalisjon, trenger ikke lete lengre. Forskjellene kunne ikke vært tydeligere. I Oslo styrer Arbeiderpartiet trygt sammen med MDG og SV, og samarbeidet med Rødt er godt. Politikken virker. Sammen bygger vi en varmere, grønnere og mer rettferdig by.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer