Kall meg gjerne hardcore

Arne Nordheim har lang erfaring med sampling. På 60-tallet gjorde han lydopptak av grisegrynt. Nå har han blitt remikset av teknoartistene Biosphere og Deathprod.

- Resultatet er helt vanvittig. Endelig er det noen som har forstått meg.

Arne Nordheim åpner døra til Grotten med stort smil og tøffelpåbud. Henrik Wergeland har lagt gulvet i statens æresbolig, der Nordheim har bodd siden 1982.

Nordheim putter CD'en «Nordheim Transformed» i spilleren. Han seg i godstolen med oppmerksom mine.

- Jeg er en høyt kvalifisert lytter. Jeg er den eneste som vet nøyaktig hvor Deathprod og Biosphere har hentet partiene mine fra. Og jeg må si at dette er spennende. De har fanget opp tristessen min. Men de er mildere, mer poetiske. Jeg er død og katastrofe. Kall meg gjerne hardcore, sier han.

ARBEIDET MED PLATA «Nordheim Transformed» ble satt i gang i vinter, da selskapet Rune Grammofon ga ut samle-CD'en «Electra». Den inneholder Nordheims elektroniske verker fra Warsawa i perioden 1968 til 1970. Plutselig hoppet Norges mest kjente samtidskomponist inn på bestselger-listene.

Nordheim opplevde en voldsom popularitet blant det yngre publikummet. Dessuten fikk han en henvendelse fra to av Norges mest kjente tekno-musikere, Geir Jenssen i Biosphere og Helge Steen, alias Deathprod, som ville remikse «Electric».

- Min filosofi er at vi må dele. Vi må dele for svingende. Ikke være så inn i helvete gjerrige. Jeg har god intuisjon, og følte at dette var riktig. Jeg visste at Helge og Geir blir ansett nærmest som guruer. Så jeg var var aldri skeptisk. For meg er dette en ære.

Nordheim vifter entusiastisk med armene så det halvlange håret flagrer. Så iler 67-åringen bort til steroanleggget og skrur på mer guffe. Grotten har tre-doblede vinduer - ikke for å få jobbe i fred, men for å unngå å forstyrre naboene, fleiper han og myser mot slottet.

- Oj, der hører jeg de har samplet en feil. Jeg hadde feil ansats i klangen som jeg prøvde å isolere, men her har de dratt den fram. Det er gøy, roper Nordheim.

SAMPLING HAR HAN INGENTING IMOT, det har han selv gjort i alle år. Men ikke på moderne datautstyr. I begynnelsen brukte han båndsløyfer, som han hang på veggen, nummererte og siden satte sammen.

- Vent så skal dere få høre, sier han og setter på et musikkstykke han lagde til balletten «Katharsis» i 1962.

- Balletten handlet om den hellige Antonius fristelser og fall. Det var jævlig mye sex i den og et himla spetakkel når alle danserne satte i gang. For et jævla griseri, tenkte jeg og dro på Landbrukshøgskolen på Ås og gjorde lydopptak av griser som hev seg over mattrauet. Det la jeg på båndsløyfer og brukte i balletten, humrer han.

Tidligere var Nordheims navn et skjellsord. I dag har han mottatt det som er av priser og æresberømmelser.

- Da den originale «Electric» kom ut, syntes folk det var aldeles jævlig.

Arne Nordheim blar i CD'bunken. Den norske tekno-artisten Sternklang er en av hans favoritter. Og her er Mental Overdrive, Alanoa, Supersilent, Biosphere og Deathprod.

- Jeg liker musikk som forteller en historie. Musikk som har en fornemmelse for klang. Det er så mye likt innen pop og rock i dag. Det er forutsigbart, sier han.

- Du liker Frank Zappa?

- Ja, men musikken hans var mer som hørespill. Eller litterære hendelser. Også likte han musikken min. Han satt på første rad, i gedigen fuskepels, da jeg spilte med Los Angeles Filharmonica i 1969. Da han besøkte meg i Norge hadde han med seg en uhyre svær neger av en livvakt som satt i givakt under hele middagen. Og da jeg inviterte Zappa og bandet på Etoile, fikk jeg beskjed av kelneren at jeg var den eneste som var velkommen tilbake. Han syntes de andre var for sjuskete kledd.

- Hvorfor tror du musikken din har blitt så populær hos unge i dag?

- Jeg har alltid vært ærlig og lagt hele meg i komposisjonene. Hadde jeg slakket av på kravene den gang, ville jeg aldri fått denne oppblomstringen.

- Du fryktet at «Nordheim Transformed» skulle bli bedre enn orginalen?

- Jeg synes jeg holder stand jeg. Helge Steen har uttalt at Arne Nordheim er kanonbra. Han må være en usedvanlig klok mann.