- Kall meg kompromissløs

For fire år siden hadde han en prat med Gud. For ett år siden brøt han samarbeidet med Espen Lind. Nå debuterer Peter Chrystalief (24) som det nye supertalentet fra popstjernemetropolen Tromsø.

- Hvor alvorlig er det egentlig at man er syk i hodet? Uten sykheten hadde jeg ikke vært noenting, fastslår Peter Chrystalief. Med demoniske øyne, draculainspirert kappe og bombastiske uttalelser entrer 24-åringen poparenaen med singelen «Papa You Know». Den bærer bud om at Tromsø er i ferd med å gi Norge en ny kometartist etter tre år med Espen Lind- og Lene Marlin-dominans.

Flest horer

Men snarere enn å bli sammenliknet med andre Tromsø-artister, er Peter Chrystalief klar for å dominere en popverden han mener oversvømmes av sjelløse samlebåndsartister.

- Popverdenen er full av horer, horer som er villige til å selge alt som har med integritet og nobelhet å gjøre for å selge plater, konstaterer Chrystalief.

Tror på sulten

Selv ønsker 24-åringen med døpenavnet Peter Fisher å framstå som en motreaksjon til kalkulerte suksesser som Britney Spears, Christina Aguilera og Will Smith.

- Kall meg kompromissløs, men jeg tror på en sult i mennesket etter å bli rørt i sjela, etter å få opplevelser som stikker dypt. Musikkbransjen tar feil hvis de tror at sulten etter det ekte kan kues.

- Med min musikk forteller jeg en historie fra mitt eget dyp. Jeg gir hele livet mitt til dette. Det er det jeg gjøre.

Androgyn

Med sin androgyne og dekadente stil er Chrystalief et sjeldent innslag på den ofte middelmådige norske popscenen. Han arrangerer, komponerer og produserer alt selv, og han spiller også samtlige instrumenter.

Inntil for et år siden sirklet Chrystalief i miljøet rundt Espen Lind. Linds musikalske parhest, Amund Bjørklund, er medprodusent på Chrystaliefs debutsingel. Men på et tidspunkt skar det seg mellom Chrystalief og Lind/Bjørklund.

- Det dreier seg om ganske store egoer på begge sider. Vi valgte etter hvert å gå hver våre veier. Egentlig lever vi i to helt forskjellige verdener. Men jeg ønsker Espen og co. all mulig lykke i framtida, kommenterer han.

Destruktive drifter

Sin musikalske og artistiske visjon fikk den teatralske Chrystalief gjennom det han hevder var en samtale med Gud i 1995.

- Gud ga meg en form for selvinnsikt, men innsikten viste seg å være av det destruktive slaget. Det var min egen avgrunn jeg fikk innsikt i, og siden er det de mørke og destruktive kreftene i meg som har styrt. Alt dette høres alvorlig ut, men hvor alvorlig er det egentlig at man er syk i hodet? Jeg velger å se på det som en ressurs. Jeg kanaliserer sykheten inn i musikken. Hadde jeg ikke gjort det , hadde jeg kanskje endt opp som øksemorder, avslutter Chrystalief med et diabolsk smil.

Peter Chrystaliefs debutalbum «The O.K. Club» slippes i februar.

PETERS KIRKE: Tromsøs nye eksportartikkel, Peter Chrstalief, tør si ting om både bransjen og kollegene. CD-en kommer i februar.