Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Kaller meg en løgner

Line Oma reagerer sterkt på beskrivelsene av varselet sitt mot Trond Giske i Haddy Njies nye bok.

SLÅR TILBAKE: Ap-politiker Line Oma går hardt ut mot Haddy Njie i et innlegg på Facebook. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
SLÅR TILBAKE: Ap-politiker Line Oma går hardt ut mot Haddy Njie i et innlegg på Facebook. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

«I går gråt jeg for første gang siden jeg varslet om seksuell trakassering av din mann, Trond Giske.

Jeg gråt ikke fordi jeg var rørt av din framstilling, men fordi du velger å bruke din makt, rekkevidde og innflytelse til å kalle meg en løgner. Til å tråkke på alt jeg har gjort for å stå opp for meg selv, for andre kvinner som er utsatt for seksuell trakassering, for at våre døtre skal vokse opp i et samfunn der kultur er endret, der de slipper like mange opplevelser av maktmisbruk og trakassering som tidligere generasjoner.»

Dette skriver Ap-politiker og Giske-varsler Line Oma om Haddy Njies nye bok «Dagbok. 13 desember - 13. februar» på sin Facebook-side.

Haddy Njie besvarer Dagbladets henvendelse via SMS:

- Jeg hører gjerne mer om det Oma beskriver om sine opplevelser både som mor, varsler og politiker. Men jeg kommer fortsatt til å mene at vi alle, også varslere, må tåle å bli motsagt, skriver hun blant annet.

Les hele svaret i denne saken.

I fjor sto Oma fram som varsler i NRK. Der beskrev hun en hendelse som angivelig fant sted mens hun var praktikant på den norske ambassaden i New Delhi i India.

- Da vi skal forlate stedet presser han meg opp mot veggen. Og stikker tungen sin ned i halsen min, mot min vilje. Jeg var helt uforberedt. Etterpå spør han om jeg skal være med han til hotellet, noe jeg sier nei til, sa hun til NRK.

I boka bestrider Njie Omas beskrivelse av hendelsesforløpet:

«De hadde kanskje en flørtende tone. Men det var ikke noe kyss. Han presset henne aldri opp mot veggen. Han stakk aldri tunga langt ned i halsen hennes.»

SNAKKER UT: Haddy Njie forteller i programmet Lindmo på NRK om samtalene hun har hatt med ektemannen Trond Giske. Video: NRK Vis mer

Represalier

I innlegget gir Oma uttrykk for at det kostet henne mye å stå fram.

«Den gang satt jeg flere kvelder knytt i angst for hvilke konsekvenser det kunne gi meg personlig», skriver hun.

Omtalen i boka opplever hun som «represalier».

Hun viser til at Giske i 2018 beklaget til henne.

«I går anklager dere meg for løgn. Jeg føler meg nesten trakassert på nytt.»

Ifølge NTB mener Njie at verken hun eller Trond Giske mener at han noen gang har trakassert noen.

Dette sier hun i et intervju med Lindmo, som vises på NRK i kveld.

- Men jeg tror at man kan sette andre mennesker i en situasjon de opplever som veldig ubehagelig eller upassende eller at grensene deres blir presset, uten at den som har makt forstår det.

- Tråkker på min historie

Oma skriver at Njie kaller Giske «naiv i forhold til sin egen makt»

«I går demonstrerte du at ikke du heller forstår bruken av egen makt. Du er en av Norges mest kjente kvinner, du har fått privilegiet av å skrive en bok, din stemme når lengre enn de fleste andres stemmer. Stemmen din bruker du til å tråkke på min og andre varsleres historier om seksuell trakassering, du bruker den til å kalle meg en løgner.»

Hun gir likevel uttrykk for at hun har forståelse for Njies behov for å fortelle sin historie, og for at hun forstår at familien har hatt det vanskelig og vondt.

«Det som er synd, er at du i det vanskelige og vonde ikke ser at du tråkker på andre kvinner som også har hatt det vondt og vanskelig. Kunne du ikke spart deg for det?»

Videre gir hun uttrykk for at situasjonen har vært en påkjenning for familien hennes.

SNAKKER UT: Bokaktuelle Haddy Njie snakker denne uken ut i programmet «Lindmo» på NRK. Video: NRK Vis mer

- Ikke orientert

Dagbladet skrev tidligere i dag at forlaget Gyldendal ikke kontaktet varslerne mot Giske før boka ble gitt ut.

I boka omtales flere av varslene i detalj, og vi får innblikk i samtaler ekteparet hadde om varslene.

- Ingen har vært orientert om denne boka, bortsett fra den aller nærmeste familien. Det var viktig at ikke deler av boka ble lekket uten at det inngikk i helheten, sier forlagsredaktør Cathrine Sandnes.

Sandnes har tidligere bekreftet overfor Dagbladet at vurderingene om Omas varsel som kommer fram i boka er Giskes påstander.

- Det framkommer tydelig. Når innholdet i varselet gjenfortelles, så er det Giskes gjengivelse og Giskes opplevelse, sier hun til Dagbladet

Dagbladet har vært i kontakt med Line Oma, som er kjent med at innlegget omtales.

Trond Giske sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere Omas innlegg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling