Kaller opp barna etter Game of Thrones-karakterene

Se hvilke navn som er populære.

POPULÆR: Dronning-tittelen Khaleesi, som kommer fra det oppkonstruerte språket Dothraki og brukes om Daenerys Targaryan, har blitt et svært populært navn i USA. Her er Emilia Clarke som Khaleesi Daenerys Targaryan. Foto: HBO Nordic/Keith Bernstein.
POPULÆR: Dronning-tittelen Khaleesi, som kommer fra det oppkonstruerte språket Dothraki og brukes om Daenerys Targaryan, har blitt et svært populært navn i USA. Her er Emilia Clarke som Khaleesi Daenerys Targaryan. Foto: HBO Nordic/Keith Bernstein.Vis mer

(Dagbladet:) Bruken av flere av navnene i «Game of Thrones»-serien eksploderer. Det skriver flere medier, blant annet The Sun.

Det er særlig navnene «Arya» og «Khaleesi» som har blitt populært. I fjor fikk 146 amerikanske jentebabyer navnet.

Ikke et ordentlig navn I serien er «Khaleesi» ikke egentlig et navn - men et ord. Det betyr «dronning» på det konstruerte språket Dothraki, og brukes som tittelen på karakteren Daenerys Targaryan, som spilles av Emilia Clarke i TV-serien.

Det konstruerte språket Dothraki er funnet opp av forfatter George R.R. Martin, og har blitt utvidet av en egen språkekspert i forbindelse med TV-serien.

Bruken av navnet Khaleesi økte med 450 prosent fra 2011 til 2012. Før 2011 var det ingen barn som fikk navnet, som altså er et ord på et ikke-virkelig språk.

Helt unikt Navneekspert Laura Wattenberg mener fenomenet er helt unikt.

- Det er mange forfattere, helt tilbake til Shakespeare, som har funnet på navn som foreldre senere velger til barna sine. Du kan til og med finne navn fra oppdiktede fantasiverdener som har blitt brukt på virkelige babyer. Men et navn tatt fra et ord på et oppdiktet språk - som ikke en gang er et navn? Jeg kan ikke komme på noen andre tilfeller av det, skriver hun i en kommentar hos Huffington Post.

«Arya» vokser raskest Også navnet «Arya»er i ferd med å bli svært populært. Nylig ble det klart at det er det aller raskest voksende navnet i USA for tida. Det skriver blant annet Wetpaint.

Arya er navnet til Ned Starks yngste datter, og den uredde gutte-jenta har åpenbart egenskaper som foreldre liker.

Navnet «Arya» hoppet i 2012 fra 711. plass over mest populære navn til 413. plass. Ingen andre navn gjorde tilsvarende store hopp.

Ikke stort i Norge Navnestatistikken til SSB viser at navnene ikke har slått an i Norge ennå.

Det er fire eller færre som har fått navnene Khaleesi og Arya i Norge.

25 jenter har Arya som fornavn, men det er ikke klart hvor mange av dem som er oppkalt etter serien, da dette navnet også eksisterer utenfor «Game of Thrones»-universet.

Kalt opp etter «Ringenes Herre»
Man så imidlertid i forbindelse med «Ringenes Herre»-filmene at navn derfra ble populære.

41 norske jenter har i dag navnet Arwen etter karakteren i «Ringenes herre». Det var Liv Tyler som spilte Arwen i filmtrilogien.

VOKSER RASKEST: Navnet «Arya» er det raskest voksende i USA for tida. Foto: HBO Nordic/Keith
VOKSER RASKEST: Navnet «Arya» er det raskest voksende i USA for tida. Foto: HBO Nordic/Keith Vis mer
IKKE LIKE POPULÆRE: Guttenavnene i serien, her representert ved Bran Stark, har ikke hatt samme oppblomstring som jentenavnene. Foto: HBO.
IKKE LIKE POPULÆRE: Guttenavnene i serien, her representert ved Bran Stark, har ikke hatt samme oppblomstring som jentenavnene. Foto: HBO. Vis mer