LEDER

Kallmyrs sabotasje

Norge har også ansvaret for å finne en god europeisk løsning for båtflyktningene i Middelhavet. Jøran Kallmyr jobber akkurat nå for det motsatte.

Jøran Kallmyr overtar som justisminister etter fungerende justisminister Jon Georg Dale.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Jøran Kallmyr overtar som justisminister etter fungerende justisminister Jon Georg Dale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister Jøran Kallmyr har høstet storm for advarselen mot å sende private redningsoperasjoner for å hjelpe båtflykninger i Middelhavet, og har derfor moderert seg. Han strekker seg likevel ikke lenger enn til det selvsagte: at alle har en plikt til å hjelpe dersom man kommer over en båt med flyktninger som går ned.

Vi står fortsatt igjen med en norsk justisminister som undergraver havretten, et av de mest sentrale internasjonale rettsprinsippene - og grunnleggende for Norge som liten stat og havnasjon. Det er oppsiktsvekkende.

Jøran Kallmyrs advarsel om å sende private redningsoperasjoner til Middelhavet, baserer seg nemlig på en situasjonsforståelse der havretten blir ignorert eller sabotert. Det er det Italias innenriksminister Matteo Salvini har gjort når han har forsøkt å nekte det tyske redningsskipet Sea-Watch 3 å legge til kai i Italia og truet med å sende flyktningene til Tyskland, etter at den tyske kapteinen Carola Rackete trosset ordre og la båten til kai ved Lampedusa. Kallmyr peker på dette, og uttrykker bekymring for at et skip med norsk flagg skal ha migranter ombord, og at ansvaret kan havne på norske styresmakter. Det trenger han ikke å uttrykke bekymring for, siden havretten på ingen måte gir Italia og Salvini grunnlag for en slik håndtering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer