Jøran Kallmyr overtar som justisminister etter fungerende justisminister Jon Georg Dale.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Jøran Kallmyr overtar som justisminister etter fungerende justisminister Jon Georg Dale. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

LEDER

Kallmyrs sabotasje

Norge har også ansvaret for å finne en god europeisk løsning for båtflyktningene i Middelhavet. Jøran Kallmyr jobber akkurat nå for det motsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Justisminister Jøran Kallmyr har høstet storm for advarselen mot å sende private redningsoperasjoner for å hjelpe båtflykninger i Middelhavet, og har derfor moderert seg. Han strekker seg likevel ikke lenger enn til det selvsagte: at alle har en plikt til å hjelpe dersom man kommer over en båt med flyktninger som går ned.

Vi står fortsatt igjen med en norsk justisminister som undergraver havretten, et av de mest sentrale internasjonale rettsprinsippene - og grunnleggende for Norge som liten stat og havnasjon. Det er oppsiktsvekkende.

JUSTISMINISTER: Jøran Kallmyr ( Frp) ble fredag utnevnt til ny justisminister av kongen i statsråd. Erna Solbergs regjering har hatt sju justisministere siden de kom til makten i 2013. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Jøran Kallmyrs advarsel om å sende private redningsoperasjoner til Middelhavet, baserer seg nemlig på en situasjonsforståelse der havretten blir ignorert eller sabotert. Det er det Italias innenriksminister Matteo Salvini har gjort når han har forsøkt å nekte det tyske redningsskipet Sea-Watch 3 å legge til kai i Italia og truet med å sende flyktningene til Tyskland, etter at den tyske kapteinen Carola Rackete trosset ordre og la båten til kai ved Lampedusa. Kallmyr peker på dette, og uttrykker bekymring for at et skip med norsk flagg skal ha migranter ombord, og at ansvaret kan havne på norske styresmakter. Det trenger han ikke å uttrykke bekymring for, siden havretten på ingen måte gir Italia og Salvini grunnlag for en slik håndtering.

Flyktningstrømmen over Middelhavet er et stort menneskelig drama, i en politisk fastlåst situasjon. Da hjelper det aller minst å spille ballen opp i hendene på en aktør som Salvini. Per i dag er det knapt noen som redder flykninger som forliser under den farefulle ferden, EU har i stor grad outsourcet håndteringen av dem til libysk kystvakt - hjemmehørende i en stat som rives i filler og hvor en flyktningleir nylig ble bombet. EU blir ikke enige om noen byrdefordeling på grunn av sterk motstand fra statene i øst, og dermed faller alt på landene langs Middelhavet. For å løse opp i denne floka, gikk den tyske utenriksministeren Heiko Maas i helga ut og oppfordret til en «koalisjon av villige» i Europa, for å håndtere flyktningene som plukkes opp av vannet. En slik mekanisme, for å håndtere den umiddelbare situasjonen, bør Norge være med på.

Det er ikke grunnlag for å entydig slå fast at det å redde flyktninger fører til at flere drar. Årsakssammenhengene er mer kompliserte. Norsk politikk bør selvsagt være å arbeide for bedre kår der folk flykter fra, og bremse flyktningstrømmen, men det kan ikke være det eneste. Vi har også et ansvar for å forsøke å finne en god europeisk løsning for båtflyktningene. Akkurat nå jobber Kallmyr for det motsatte.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer