<strong>FAMILIEN BRAUDE:</strong> Den vesle familien Braude som bosatte seg på Grunerløkka i Oslo og som etterhvert fikk fire barn. Deres historie blir fortalt og vevet inn i den styggeste og svarteste epoken i verdenshistorien i Marthe Michelets nye bok. Foto trykket med tillatelse fra Gyldendal Forlag.
FAMILIEN BRAUDE: Den vesle familien Braude som bosatte seg på Grunerløkka i Oslo og som etterhvert fikk fire barn. Deres historie blir fortalt og vevet inn i den styggeste og svarteste epoken i verdenshistorien i Marthe Michelets nye bok. Foto trykket med tillatelse fra Gyldendal Forlag. Vis mer

Kålrabisekkene? Det er kodeordet for jøder på flukt

Marthe Michelet brakdebuterte denne uka med sakprosaboka «Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust». Vi bringer i dag to sterke utdrag fra vår nære fortid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

(INNTRYKK): Kveldstoget mellom Oslo og Halden er lastet med ti sekker kålrabi. Toget skramler forbi mørklagte, små tettsteder i Østfold. Høljregnet pisker mot togvinduene. Det er en kald oktoberkveld i 1942. Toget nærmer seg sakte, men sikkert endestasjonen. Det er bare noen kilometer igjen. Om en snau time vil kålrabilasten være i sikkerhet i Sverige, etter en kort båttur over Iddefjorden.I den store, åpne kupeen sitter Karsten Løvestad og knuger en Colt 7.65 i den ene frakkelomma og en innpakket rull med mikrofilm i den andre.

Du kan nå betale med

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

LES LENGRE - BETAL MINDRE

1 ÅR

795 kr

(Fornyes til 795,-/år)

  • Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer