FAMILIEN BRAUDE: Den vesle familien Braude som bosatte seg på Grunerløkka i Oslo og som etterhvert fikk fire barn. Deres historie blir fortalt og vevet inn i den styggeste og svarteste epoken i verdenshistorien i Marthe Michelets nye bok. Foto trykket med tillatelse fra Gyldendal Forlag.
FAMILIEN BRAUDE: Den vesle familien Braude som bosatte seg på Grunerløkka i Oslo og som etterhvert fikk fire barn. Deres historie blir fortalt og vevet inn i den styggeste og svarteste epoken i verdenshistorien i Marthe Michelets nye bok. Foto trykket med tillatelse fra Gyldendal Forlag.Vis mer

Kålrabisekkene? Det er kodeordet for jøder på flukt

Marthe Michelet brakdebuterte denne uka med sakprosaboka «Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust». Vi bringer i dag to sterke utdrag fra vår nære fortid.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(INNTRYKK): Kveldstoget mellom Oslo og Halden er lastet med ti sekker kålrabi. Toget skramler forbi mørklagte, små tettsteder i Østfold. Høljregnet pisker mot togvinduene. Det er en kald oktoberkveld i 1942. Toget nærmer seg sakte, men sikkert endestasjonen. Det er bare noen kilometer igjen. Om en snau time vil kålrabilasten være i sikkerhet i Sverige, etter en kort båttur over Iddefjorden.I den store, åpne kupeen sitter Karsten Løvestad og knuger en Colt 7.65 i den ene frakkelomma og en innpakket rull med mikrofilm i den andre.

Løvestad har gjort dette mange ganger før, men i kveld er han nervøs. Dagen før har han farget den lyse luggen mørk. I det falske passet hans står det «Harald Jensen». Han er en kjent kurer og grenselos, og han vet godt at han er ettersøkt. Egentlig er det altfor risikabelt å ha med en så stor frakt og i tillegg ha et kureroppdrag. Men så langt har alt gått greit, og nå er de snart framme. Etter denne turen skal han gå i dekning en stund.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn