Du leser nå Dagbladet Pluss

Kålrabisekkene? Det er kodeordet for jøder på flukt

Marthe Michelet brakdebuterte denne uka med sakprosaboka «Den største forbrytelsen. Ofre og gjerningsmenn i det norske Holocaust». Vi bringer i dag to sterke utdrag fra vår nære fortid.

FAMILIEN BRAUDE: Den vesle familien Braude som bosatte seg på Grunerløkka i Oslo og som etterhvert fikk fire barn. Deres historie blir fortalt og vevet inn i den styggeste og svarteste epoken i verdenshistorien i Marthe Michelets nye bok. Foto trykket med tillatelse fra Gyldendal Forlag.
FAMILIEN BRAUDE: Den vesle familien Braude som bosatte seg på Grunerløkka i Oslo og som etterhvert fikk fire barn. Deres historie blir fortalt og vevet inn i den styggeste og svarteste epoken i verdenshistorien i Marthe Michelets nye bok. Foto trykket med tillatelse fra Gyldendal Forlag.Vis mer

(INNTRYKK): Kveldstoget mellom Oslo og Halden er lastet med ti sekker kålrabi. Toget skramler forbi mørklagte, små tettsteder i Østfold. Høljregnet pisker mot togvinduene. Det er en kald oktoberkveld i 1942. Toget nærmer seg sakte, men sikkert endestasjonen. Det er bare noen kilometer igjen. Om en snau time vil kålrabilasten være i sikkerhet i Sverige, etter en kort båttur over Iddefjorden.I den store, åpne kupeen sitter Karsten Løvestad og knuger en Colt 7.65 i den ene frakkelomma og en innpakket rull med mikrofilm i den andre.

Løvestad har gjort dette mange ganger før, men i kveld er han nervøs. Dagen før har han farget den lyse luggen mørk. I det falske passet hans står det «Harald Jensen». Han er en kjent kurer og grenselos, og han vet godt at han er ettersøkt. Egentlig er det altfor risikabelt å ha med en så stor frakt og i tillegg ha et kureroppdrag. Men så langt har alt gått greit, og nå er de snart framme. Etter denne turen skal han gå i dekning en stund.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.