Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Marcus & Martinus:

Kalte dem «fjeldaber» i fjor - sparer ikke på kruttet i år heller

Ekstra Bladets Thomas Treo serverte en nådeløs anmeldelse.

SLAKT: Marcus & Martinus rakk ikke å komme lengre enn til København før de mottok slakt fra musikkanmelder. For øyeblikket er de på en stor Europa-turné. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SLAKT: Marcus & Martinus rakk ikke å komme lengre enn til København før de mottok slakt fra musikkanmelder. For øyeblikket er de på en stor Europa-turné. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tvillingene Marcus & Martinus begynte denne uka på sin store Europa-turné. Den startet i Herning i Danmark, før veien gikk videre til København lørdag kveld. Det endte med slakt i den danske avisa Ekstra Bladet.

Det skulle nemlig ikke ta lengre tid før en gammel kjenning tok til tastaturet.

Da Pop-duoen besøkte København i mars i fjor fikk de gode anmeldelser fra alle - unntatt én. Anmelderen Thomas Treo i Ekstra Bladet var nemlig ikke nevneverdig begeistret over tvillingenes prestasjoner.

Under tittelen «Fjeldaber floppede i Royal Arena», skrev han blant annet at tvillingene serverte «dåsepop» til skrikende unger og deres foreldre. Han fulgte også opp med å skrive at gutta viste at det ikke kreves mye for å få «tøserne» til å hyle om dagen.

Anmeldelsen ble heftig kritisert, og avisa selv hevdet ifølge TV2 at Marcus & Martinus' management henvendte seg til en konsertarrangør i Danmark, og ga beskjed om at Treo var uønsket på en konsert de skulle holde i Herning i september 2017.

Slaktet - igjen

Men nå har altså den skarpe anmelderen fått innpass igjen - og han sparer ikke på kruttet denne gangen heller.

I tillegg til at terningen har skiftet side fra to til terningkast én i år, hadde Treo noen saftige beskrivelser å by på denne gangen også.

Under tittelen «Elendige fjeldaber i Royal Arena», skriver Treo at de leverte «intetsigende børneunderholdning» og at «det ville have været mere livsbekræftende at iagttage et glas Fanta fordampe».

Treo anerkjenner imidlertid at Trofors-tvillingene tilsynelatende ikke har tatt skade av den massive oppmerksomheten de har mottatt, men spår at skandalene vil komme med tida.

«Det er vel bare spørsmål om tid, før det går som med Justin Bieber, og de våkner med en prostituert i senga, i stedet for en kvise i panna», skriver han.

Marcus & Martinus er for øvrig ikke de eneste som har fått dårlige skussmål av Treo og Ekstra Bladet. Da One Direction spilte i København i 2014 var de ikke nådigere enn at de serverte tittelen «Barnemishandling i Parken».

PARODIERES:I Nrk programmet «Hit for Hit» blir Marcus og Martinus parodiert. Her ser de parodien for første gnag. Video: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Tok ikke selvkritikk

Da anmelderen slaktet tvillingene i fjor, tok Dagbladet kontakt med Ekstra Bladet for å høre deres side av saken. Avisas underholdningsredaktør, Peter Sloth, ville ikke ta selvkritikk den gang.

- Thomas Treo, journalisten som skrev lørdagens anmeldelse, er en høyt respektert medarbeider. Han bruker mye humor i anmeldelsene, også i anmeldelsen av det norske popfenomenet Marcus & Martinus.

- Jeg er overbevist om at ordet «fjeldaber» er uttrykk for en vennskapelig mobbing som vi har - eller bør ha - i de skandinaviske landene. Nordmenn har trolig kallenavn på danskene? «Lavlandstosser», kanskje? Bare slå dere løs, vi kan ta det.

På spørsmål om hva han tenke om kritikken Treo mottok etter anmeldelsen, kom Sloth med en spådom.

- Jeg tenker at det verken er første eller siste gang at en Treo-anmeldelse blir møtt med kritikk. Og heldigvis for det.

- Utdatert skribent​

Apparatet bak Marcus og Martinus har reagert på den danske anmelderens beskrivelser tidligere, og er heller ikke fornøyd denne gangen.

- Et enkelt google-søk på Treo viser hva slags anmelder han er. En utdatert skribent som må ty til desperat orbruk for å forsøke å tolke et av de største popfenomenene i Europa akkuat nå, sier presseansvarlig Marte Schei i en sms til Dagbladet.

Der hevder hun at de to ungdomsartistene har solgt rekordmange billetter til turneen.

- Vi velger å høre på fansen, skriver hun.

Europa-turné

Pop-duoen skal også besøke Helsinki, Stockholm, Berlin, Oslo, Hamburg, Düsseldorf, Stuttgart, Wien, Zürich, Warszawa, Praha, Aten, Beograd, Ljubljana, Zagreb og Milano i løpet av turneen.

Opprinnelig var planen å besøke Istanbul i Tyrkia også, men den konserten ble seinere avlyst av sikkerhetsmessige årsaker.

De opplyste på sin Instagram-konto at de følger Utenriksdepartementets reiseråd, og derfor velger å avlyse konserten.

- Vi beklager å måtte meddele dere at konserten er avlyst. Marcus og Martinius-teamet følger reiserådet til norsk UD og fokuserer på sikkerheten til artistene, danserne, bandet og fansen, skrev de.

Ung suksess

Tross sin unge alder, har tvillingene allerede rukket å gi ut bok, film og en tre album. I fjor ble de også tidenes yngste vinnere av den gjeve prisen «Årets Spellemann».

I år er de nominert i kategorien «Årets popgruppe» for albumet «Moments». Et album som også fikk ros av Dagbladets musikkanmelder:

«Skal vi tro brorparten av «Moments», har Marcus & Martinus nemlig vokst stort på bare ett år, og beveger seg nå for alvor i en retning hvor også vi over 18 orker å være med.»

Filmen «Marcus & Martinus - Sammen om drømmen» havnet på en femteplass over fjorårets mest sette norske filmer på kino. Hele 141 000 billetter ble solgt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!