Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kalte NRK-profil islamist, skylder på å ha drukket alkohol

- En opptreden kan knapt bli flauere, og jeg er dypt skamfull, sier HRS-redaktør Nina Hjerpset-Østli etter utblåsningen mot Leo Ajkic.

GLEDER SEG OVER PRISEN: Leo Ajkic forteller at han ikke går inn i diskusjoner på sosiale medier. Jeg tar det chill og gleder meg over prisen, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLEDER SEG OVER PRISEN: Leo Ajkic forteller at han ikke går inn i diskusjoner på sosiale medier. Jeg tar det chill og gleder meg over prisen, sier han. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble NRK-programleder Leo Ajkic tildelt Fritt Ords Honnørpris for sitt kritikerroste program «Flukt». Ifølge stiftelsen Fritt Ord har Ajkic skapt stor innsikt i flyktningers situasjon, og tilført innvandrings- og integreringsdebatten nye perspektiver.

I en Facebook-tråd onsdag skrev derimot Nina Hjerpset-Østlie, redaktør av nettsiden til Human Rights Service, at Leo Ajkic var en islamist og ga uttrykk for at han ikke fortjente prisen.

«Etter min mening er han er en islamist. Punktum. Jeg har ikke sett noe som helst som motbeviser det. Og da er han et problem», skrev Hjerpset-Østlie blant annet.

En islamist er en person som står for en politisk ideologi hvor samfunnet styres av islam, blant annet med innføring av Sharia-lovgivning.

Hjerpset-Østlie, som også er spaltist for Aftenposten og Minerva, begrunnet videre islamist-påstanden med at «han er for eksempel for tildekning».

Senere i diskusjonen skrev hun «vi kommer ikke til å la oss kue av religion eller autoritære retninger uten å ta til voldelig motmæle».

Flau og skamfull

I dag legger hun seg langflat i Facebook-tråden og i et innlegg på Minervanett under tittelen: «Sosiale medier og dum dame».

«Som ganske mange har fått med seg, klarte jeg å bruke opp minst femten års tabbekvote på et par timer i går, og kom med en rekke kommentarer og utsagn som flere – med rette – reagerte på. Det ber jeg om unnskyldning for», begynner hun innlegget.

I innlegget skriver hun at det var personlige årsaker til at hun tok ut sitt sinne på Facebook. Ifølge Hjerpset-Østlie hadde det vært en hard uke med lite søvn og at det hele hadde toppet seg da familien måtte avlive hunden. I innlegget skriver hun også at hun hadde drukket Jäger i håp om å få sove.

- I mine kommentarer på FB kalte jeg Ajkic en islamist og beskyldte de som støtter ham for å være det samme, og la like godt til at hijab-brukere per definisjon er islamister. En opptreden kan knapt bli flauere, og jeg er dypt skamfull. Jeg har ellers bedt om unnskyldning til de angjeldende på den aktuelle tråden, skriver hun blant annet i innlegget på Minervanett.

I innlegget skriver hun at hun ikke står inne for formuleringene og forenklingene:

- Dette er det ekstra viktig for folk som meg å være tydelige på, for det finnes nok av hat i samfunnet som det er. Det ønsker jeg ikke å bidra til i noen som helst tilstand og mener også at jeg klart har vist gjennom mine ti år som offentlig samfunnsdebattant.

- Tar det chill

Leo Ajkic mener uttalelsene fra Hjerpset-Østli kan bli sett på som hennes sanne ansikt.

- Hun prøver å bli sett på som en moderat stemme i innvandringsdebatten. Hun er en som prøver å være fornuftig oppi det hele. Når hun sier sånne ting på fylla kan det bli sett på som hennes sanne ansikt. Man kan ikke komme med unnskyldninger dagen etter hver gang man sier noe andre ikke liker, sier Leo Ajkic.

Ajkic ble selv tagget i Facebook-tråden i går, men valgte å stå utenfor diskusjonen.

- Jeg tar meg ikke nær av det. Jeg kjenner ikke henne og hun kjenner heller ikke meg. Jeg har det chill og koser meg med «Fritt Ord»-prisen, sier han.

Ajkic tror unnskyldningen til Hjerpset-Østlie, som nå er kommet, heller handler om at hun ble upopulær på jobb enn at hun er lei seg for det hun sa.

- Hun tenker nok mer på troverdigheten sin som samfunnsdebattant, ellers hadde hun ringt meg, sier Ajkic.

Hjerpset-Østlie svarer dette i en e-post til Dagbladet:

- Jeg forstår godt at han reagerer, det har han all grunn til. Hva han ellers tror og ikke, har jeg ingen kommentar til; som kjent lyktes jeg jo med å kommentere til overmål i går!

Vant til spekulasjoner

Ajkic forteller at han er vant til at folk spekulerer i hvem han er på sosiale medier.

- Jeg er dessverre blitt vant til det, men jeg er ikke interessert i å gå inn i diskusjoner på sosiale medier. Det blir ingen diskusjon. Folk skriver bare der for å bli sett, sier han.

I forbindelse med «Flukt» ble han imidlertid positivt overrasket over at det ikke ble så mye bråk som han hadde forventet.

- Jeg vet at mange som så det lette etter feil, men at de ble positivt overrasket. Vi snakket ikke om hvem som hadde startet krigen, men viste fakta om livet som flyktning, sier han.

- Er du for bruk av hijab, slik Hjerpset-Østlie skriver?

- Jeg er for at folk skal få bestemme selv hva de skal gå med, og jeg er i mot at klær skal presses på folk.

TYPISK NORSK?: Leo Ajkic har tidligere testet ut «typisk norske» ting sammen med andre utlendinger. «Leo & u-tlandslaget» var et av konseptene som sørget for profilens gjennombrudd. Video: NRK Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!