Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dave Chappelle på Netflix

Kalte ofre for sextrakassering «svake» og «skjøre». Nå refses Netflix-komikeren

Dave Chappelle i hardt vær.

RAPPKJEFTA: For komiker Dave Chappelle er lite hellig. 44-åringen har spøkt med alt fra rase og transseksualitet til politikk. I sitt nye Netflix-show harselerer han imidlertid med #metoo-ofre, noe flere mener var over streken. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB Scanpix
RAPPKJEFTA: For komiker Dave Chappelle er lite hellig. 44-åringen har spøkt med alt fra rase og transseksualitet til politikk. I sitt nye Netflix-show harselerer han imidlertid med #metoo-ofre, noe flere mener var over streken. Foto: Gerald Herbert / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nyttårsaften slapp Netflix to standup-show med den amerikanske komikeren Dave Chappelle (44).

I det ene av programmene, «The Bird Revelation», raljerer Chappelle blant annet over #metoo-bevegelsen, noe som har satt mange sinn i kok.

Chappelle tar blant annet for seg anklagene mot komikerkollega Louis C.K., som i november ble beskyldt for seksuell trakassering av fem kvinner.

Det kom fram at stjernekomikeren hadde onanert foran flere av dem, noe Louis C.K. selv bekreftet kort tid seinere. Avsløringa førte blant annet til at tv-giganten HBO kuttet samarbeidet med komikeren.

ONANIST: I november sto fem kvinner fram i New York Times og fortalte at Louis C.K. har onanert foran dem. Nå trekker mange fram denne sketsjen fra den verdenskjente komikeren. Video: Louie Vis mer Vis mer

- En skjør jævla sjel

I sitt nye standup-show går Dave Chappelle så langt som å kalle Louis C.K.-ofrene for «svake» og «skjøre», og mer enn antyder at kollegaens handlinger, sett opp mot konsekvensene avsløringene fikk, var uproporsjonale.

- En av kvinnene sa: «Louis C.K. onanerte foran meg, det ødela komediedrømmene mine. Virkelig? Vel, da tør jeg påstå at du kanskje aldri hadde en drøm. Kom igjen, folkens, det er en skjør sjel. Det er en skjør jævla sjel, det er for mye, dette er en voksen kvinne, for helvete», er blant utspillene Chappelle kommer med i «The Bird Revelation», ifølge Entertainment Tonight.

44-åringen trekker deretter inn Martin Luther King Jr. og viser til hans ikoniske «I have a dream»-tale fra 1963, for så å påstå at King neppe hadde latt sin drøm bli stanset hvis Louis C.K. hadde onanert foran ham.

- Disse kvinnene høres svake ut. Jeg er klar over at det høres sjukt ut, jeg burde ikke si det, men en av disse kvinnene sa at «Louis C.K. onanerte mens jeg snakket med ham på telefonen». Vet du ikke hvordan du legger på telefonen, kjerring? Hvordan i helvete skal du overleve i showbusiness om dette faktisk er et hinder for å nå dine drømmer?

- Burde skamme seg

Chappelles utspill har forarget mange. Blant annet har Yahoo gjengitt flere kritiske stemmer, som mener at Chappelle driver med såkalt «shaming» av C.K.s ofre, og oppfordrer Netflix til å ta avstand fra komikeren.

«Dave Chappelle er akkurat like ille som Louis C.K., og Netflix burde skamme seg over å promotere måten han prøver å få ofrene til å skamme seg på», skriver en Twitter-bruker.

Etter hva Dagbladet kan se har Netflix foreløpig ikke uttalt seg om Chappelle-kritikken.

New York Times-anmelder Jason Zinoman påpeker at humor tidvis kan være slemt, men ble på ingen måte tatt av latterkrampe da Chappelle i showet hevder at noen av ofrene for seksuell trakassering lider av «buyer's remorse» - at de har «kjøpt» noe og angrer i etterkant.

- Det er en spesielt stygg frasering, og det er definitivt ikke det morsomste han kommer på. Og det er uttrykt med så lite empati som mulig, skriver Zinoman i sin anmeldelse.

Fire standup-show

Nylon-skribent Sarah Beauchamp kaller Chappelles vitser for «tonedøve». Hun skriver at kvinner - i Chappelles øyne - tydeligvis bør forvente at menn onanerer foran dem på jobb, og at det «bare er en del av det å følge drømmene sine».

- Forhåpentligvis er 2018 året vi slipper å høre mer av denne dritten, konkluderer hun.

«The Bird Revelation» og «Equanimity» er to av totalt fire standup-show med Chappelle som Netflix publiserte i fjor. De to første kom i mars. Dagbladets TV-anmelder Christopher Pahle skrev den gang følgende om Chappelle:

«Når Chappelle fyrer på alle sylindre knyter det seg i magen, ikke bare fordi det er hysterisk morsomt, men fordi det, som all god humor, gjør vondt. Og det verste av alt er at han får det til å se enkelt ut.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!