Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Mimir Kristjansson

Kalte Raja «klovn» etter fem øl

Mimir Kristjansson (R) legger seg flat etter Twitter-utspill om Abid Raja (V). - Lov å ta seg en pils, svarer kulturministeren.

HØYLYTT: Per Sandberg settes ut av snorkingen til «Farmen»-kameraten Mímir Kristjánsson. Video TV 2 Sumo Vis mer

«Jeg så pisselei av at 50.000 mennesker ikke kan spille fotball fordi vi har klovn som reiser rundt og tar bilder av seg selv og kaller seg statsråd.»

Det skrev Mimir Kristjansson, gruppeleder for partiet Rødt i Stavanger, på Twitter torsdag. Han la ved et bilde av kulturminister Abid Raja (V).

Dagen etter rykket han ut og ba kulturministeren om unnskyldning.

- Her dro jeg det for langt, skriver han på Twitter.

Til Dagbladet forteller Kristjansson at han hadde sett Manchester United-kamp på TV før han langet ut på nettet.

- Jeg hadde fått meg fem øl, var jævla sur, og sendte en veldig teit melding. Det beklager jeg til Raja. Man skal ikke kalle folk klovner og holde på på den måten. Jeg gir både gult og rødt kort til meg selv, og legger meg helt flat, sier han.

BEKLAGER BLEMME: Gruppeleder Mimir Kristjansson i Rødt Stavanger. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
BEKLAGER BLEMME: Gruppeleder Mimir Kristjansson i Rødt Stavanger. Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Frustrert

Han står likevel fast ved kritikken sin av regjeringens håndtering av breddeidretten.

- Jeg vil påstå at jeg har rett i det, selv om det rant over, og jeg sa dumme ting.

Kristjansson forteller at han er frustrert over at breddefotballen ikke har åpnet.

- Det er mulig å gå på pub med de samme kompisene du spiller fotball med, se en fotballkamp og drikke deg drita - men du kan ikke spille fotball med dem etterpå, sier han oppgitt.

Han viser til at stadig flere coronatiltak lempes på.

- Jeg forstår ikke hvorfor det ikke skal være mulig for tredje- og fjerdedivisjon å spille fotball. Jeg tror det er blitt en prestisjesak for regjeringen, som jeg håper de gir seg med.

Her har regjeringen et forklaringsproblem, mener han.

- Raja sier jo selv at han reiser rundt i hele landet og møter folk. Det er jo nesten mer smittefarlig enn en fotballkamp mellom kompiser på Løkka.

STØTTE: Kultur- og likestillingsminister Abid Raja forteller om viktigheten av å støtte pride-marsjen, selv om det i år blir digitalt. Foto: Christian Wehus Vis mer

- Lov å ta en pils

Kulturminister Abid Raja (V) ringer fra Ålesund, som han besøker før han skal videre til Molde for å åpne Jazzfestivalen 13. juli.

- Mimir er en svært oppegående fyr, som får med seg ekstremt mye. Men han har tydeligvis ikke fått med seg at kulturministeren ikke sitter alene på kontoret sitt og avgjør dette, sier han til Dagbladet.

Utspillet på Twitter tar han likevel med et smil - og han aksepterer unnskyldningen.

- Det er lov å ta seg en pils. Det er også lov å ta seg fem pils. Ingen grunn til å ligge flat, Mimir! Reis deg, min venn, sier en forsonende kulturminister.

TILGIR: Kulturminister Abid Raja (V) tar utspillet med et smil - men mener vi må holde ut med tiltakene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TILGIR: Kulturminister Abid Raja (V) tar utspillet med et smil - men mener vi må holde ut med tiltakene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Han ser selv fram til å sette seg på en fotballpub når han en gang får tid til det, sier han.

- Jeg forstår at man kan si ting man angrer på, så jeg legger dette helt bak meg. Det går helt fint. Fem pils får ikke alltid fram det beste i folk.

- Snakker du av erfaring?

- Nei, jeg har aldri tatt fem pils, sier Raja og ler.

- Helsemessig vurdering

Raja sier at både ham og regjeringen ønsker å åpne mest mulig av idretten.

- Det er helt riktig at det er regjeringa som bestemmer hvilken sektor vi nå skal åpne eller ikke. Men regjeringa gjør ikke politiske vurderinger i denne sammenhengen. Vi gjør helsemessige vurderinger. Vi har ansvaret for å ivareta folks liv og helse, og det kommer først.

Disse vurderingene baserer seg i all hovedsak på innspill fra tre personer, sier han.

- Bjørn Guldvog og Espen Nakstad i Helsedirektoratet og Camilla Stoltenberg i FHI. De tre har samstemt sagt til regjeringen at de ikke anbefaler å åpne mer, før vi har fått tid til å se hvordan det vi allerede har åpnet fungerer.

Regjeringen gjør klokt i å lytte til ekspertene, mener Raja.

Ba om vurdering

Han påpeker at både toppidretten og barne- og ungdomsidretten allerede har åpnet.

1. august åpner også konkurranseidretten for barn, og enmetersregelen oppheves i barneidretten - gitt at smitten fremdeles er under kontroll.

- 10. august skal vi ta et møte, for å se om vi kan åpne mer av breddeidretten. Vi har laget en plan, og det er ingen prestisje i dette fra regjeringens side. Denne kulturministeren og denne regjeringen er oppriktig, ekte glad i fotball og idrett. Det er ikke vond vilje som gjør at vi holder igjen, sier han.

Fredag møtte Raja med idrettspresident Berit Kjøll og fotballpresident Terje Svendsen for å snakke om breddeidretten.

- Jeg ba idretten om å lage en protokoll for å vise hvordan breddeidretten kan åpnes. Ikke bare fotballen, men også kampsport, håndball og alt annet.

Denne protokollen mottok han under dagens møte.

- Og jeg har ikke tatt fem flate øre i prestisje for å sende den rett til helsemyndighetene, og be dem om å gjøre en vurdering. Jeg kan forsikre Dagbladets lesere om at den dagen helsemyndighetene sier til regjeringen at det er forsvarlig å åpne mer, kommer vi til å følge det opp på ansvarlig vis.

Har testet seg

Han vil imidlertid ha seg frabedt at reisene hans utgjør en smitterisiko.

- Jeg har faktisk testet meg, og jeg hadde ikke corona. Det øyeblikket jeg viser symptomer, går jeg i karantene. Vi følger smittevernregler så godt vi kan, og jeg prøver også så godt jeg kan å holde en meters avstand til alle andre enn min familie.

Det er viktigere enn noensinne at nordmenn reiser i Norge, mener han.

- Det er nå du skal dra til det hotellet du alltid har villet bo på. Besøk det museet! Gå ut og spis! Vi trenger at ting går tilbake til normalen, og alt dette kan du gjøre med en meters avstand. Men er du syk, holder du deg hjemme.

Han avslutter med en oppfordring.

- Vi har ikke disse smittevernreglene for dem som vil kunne tåle å bli smittet. Vi har dem fordi alle kan spre smitten til dem som kan bli syke, eller rett og slett dø av smitten. Vi har verken vaksine eller medisin om du blir smittet. Mister vi kontrollen, må vi stenge samfunnet igjen. Derfor må vi holde ut litt til!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!